Tidigt i vår klubbades projektet Levande Stockholm igenom av stadens politiker som innebär att uteserveringar har fått vara öppna en timme längre och att gator stängts av för så kallade satellitserveringar ute på gatan under sommaren. Exempelvis byggde restaurang Urban Deli på Södermalm upp en uteservering på Skånegatan med plats för 240 personer, som har kunnat vara öppen till 23 på vardagar och 24 på helger.
Kan ta 1500 personer
På Södermalm ligger också Södra Teatern med en av stadens största uteserveringar som vid konserter kan ta 1500 personer. Ingmari Pagenkemper är vd och konstnärlig ledare på Södra Teatern.
– Beskedet om de förlängda öppettiderna var både en enorm glädje och lättnad. Dels för mig som vd som ska presentera ett resultat för styrelsen, då är det förstås jättekul om vi kan sälja en timme till och öka omsättningen, dels för medarbetarna som har kunnat arbeta en timme extra, säger Pagenkemper.
Hon förklarar att inte minst för vakterna har arbetet underlättats. När de tidigare har fått stänga klockan 22 på vardagar har det varit krångligt att få ut folk. Speciellt utländska gäster med sena middags- och kvällsvanor har tyckt att det varit konstigt att behöva lämna en uteterrass så tidigt.
Tydligare del av nattlivskartan
– Jag upplever att vi har haft en större tillströmning av turister som har stannat längre hos oss och konsumerat mer. En annan effekt är att när det har varit stora evenemang i staden tidigare, som Pride-festivalen, där det skapas inofficiella mötesplatser, så har vi valts bort på grund av den tidiga stängningstiden. I sommar har vi sett att vi i en mycket större utsträckning varit en samlingsplats för stora gäng som exempelvis varit ute och ”prideat”. Nu har vi haft en mycket större möjlighet att fånga upp hela grupper av människor och blivit en tydligare del av nattlivskartan, säger Pagenkemper.
Effekten går i linje med syftet att skapa en mer levande och öppen stad. Sara Nordström är Regionkommunikatör på Visita i Stockholm och berättar att den samlade bilden av projektet har varit mycket positiv.
Större attraktionskraft för Stockholm
– Politikerna har förstått att om de skapar förutsättningar för företag i den här näringen, innebär det inte bara en större attraktionskraft för Stockholm som turiststad, det kommer också mer folk ut på gatorna. Det skapar större trygghet och inte minst en större efterfrågan, vilket ger fler arbetstillfällen. Det blir en vinst för kommunen, för företagen och gästerna, en vinst på alla fronter, säger Nordström som hoppas att den hittills mycket positiva utvecklingen fortsätter från politiskt håll.
I år var tre gator avstängda i Stockholm och en pop up-park skapades i Humlegården – och det kan bli fler 2017.
– Det är därför väldigt bra om entreprenörer och företagare, och även invånare, vänder sig till Trafikkontoret med idéer. Det bästa idéerna kommer ju ofta från de som arbetar och bor i området, säger Sara Nordström.