Annons

Hoppas på förlängt stöd för korttidspermitteringar

zoom Foto: HKC Hotels
Foto: HKC Hotels
NYHETER. I november löper stödet för korttidspermitteringar ut för de företag som var snabba att ansöka. Men fortsatt ekonomisk oro i besöksnäringen gör en förlängning av stödet nödvändig. ”Förlängs inte stödet kommer vi tvingas till besparingar och uppsägningar”, säger Therese Hammar, vd för HKC Hotels.
Annons

När coronapandemin slog till i mars blev HKC Hotels tvungna att permittera stora delar av sin personal. Även om läget har stabiliserats på vissa håll sedan i våras, så är bokningsläget fortsatt svagt för hotellgruppens verksamheter i storstäderna.

– Sommaren var helt okej på vissa håll, men i storstäderna är det fortfarande en jätteskillnad mot vad det brukar vara beläggningsmässigt, säger Therese Hammar, som delar vd-skapet för familjeföretaget med sin bror.

För hotellgruppen är november den sista månaden att få permitteringsstöd från regeringen, men Therese Hammar säger att behovet kommer att sträcka sig betydligt längre än så.

– Det var en otrolig hjälp när stödet kom och att det kom så fort. Vi kunde ta tillbaka en del av personalen ur permitteringen under sommaren, men vår beläggning både på hotellen, konferensverksamheten och restaurangerna är fortfarande långt ifrån vad den ska vara, säger hon.

Vad skulle det betyda för er om det inte blir någon förlängning?

– Vi har inget val utan tvingas då att anpassa oss, göra besparingar och säga upp medarbetare. Tvingas vi till uppsägningar  har våra medarbetare ändå en uppsägningstid som vi måste ta hänsyn till, som kostar pengar.

Hur länge uppskattar du att ni skulle behöva stödet?

 Skulle vi veta att vi fram till april kan få fortsatt stöd skulle det ge både oss och medarbetarna större trygghet. Ju längre tiden går desto mer stabilt blir det i affärerna. Vi kommer inte att vara tillbaka på normala nivåer i april, men förhoppningsvis är det stor skillnad då mot vad det har varit, säger Therese Hammar och tillägger:

– Skulle vi veta att vi har den tiden på oss skulle vi också kunna planera för personalen på ett annat sätt. Det skulle främja både dem och oss.

Era storstadshotell har det svårast beläggningsmässigt, hur ser det ut på era andra hotell, som till exempel Hus 57 i Ängelholm?

– Vi ser att det är bättre på helgerna i Ängelholm än vad det har varit tidigare. Det kan vara en hemestereffekt. Jag tror att det finns ett stort behov av att resa och röra på sig, och numera tittar man inom gränserna och i närområdet. Det ska bli spännande att se hur höstlovet blir, men bokningarna kommer in med extremt kort framförhållning så det är svårt att ge prognoser.