Regeringen håller fast vid sitt förslag om utökat rökförbud på offentliga platser, som tågperronger, busshållplatser och uteserveringar. Förslaget ska nu behandlas i riksdagen. Enligt socialminister Annika Strandhäll är syftet att förbättra folkhälsan.
Chefsjurist Stefan Lundin.
”Uppenbara problem”
Visita är fortsatt kritiska mot förslaget och anser att det skulle medföra flera problem om det blir verklighet.
– Vi har självklart inget intresse av att människor ska röka, men det finns ju flera uppenbara problem med ett sådant här rökförbud, säger Stefan Lundin, chefsjurist vid Visita. Vi har varit tydliga med detta när ärendet remissbehandlades och vi hoppas att förslaget inte ska röstas igenom i riksdagen.
Stefan Lundin fortsätter:
– Möjligheten att kunna hänvisa den som vill röka till uteserveringen var en viktig faktor för att det gick så bra att genomföra rökförbudet inomhus. Att tvingas hänvisa rökande gäster ut på gatan är en helt annan sak och vi tror att det blir både rörigt och stökigt. Man kan helt enkelt fråga sig vart den som vill röka ska ta vägen och det blir ett nytt betungande ansvar för restaurangföretagen.
På Lydmar Hotel som har en stor uteservering med utsikt över Stockholms ström ser man förslaget som problematiskt.
– Jag upplever inte att vi har problem med rökning i dag, vi får inga klagomål. Och om gästerna inte får röka på själva uteserveringen så ställer de sig bara utanför. Med andra ord flyttar man problemet ut på gatan. Kanske borde de istället för ett totalförbud propagera för att ha rökzoner, säger Maria Maruska, vd för Lydmar Hotel.
Ökad nedskräpning
Hon tror inte att ett utökat förbud skulle leda till tappade intäkter, eftersom rökförbudet på krogen som infördes 2005 inte påverkade försäljningen. Däremot är hon orolig över att nedskräpningen kommer att öka.
– Vi måste fortfarande se till att gästerna har en dräglig plats att röka på och vi vill inte ha fimpar slängda utanför hotellet. Så vi kommer att behöva ställa ut askkoppar på trottoaren, men även om vi gör det lär antalet fimpar i närområdet öka markant.
Hos Göteborgs största uteservering, Bar Himmel, oroas Bengt Linde redan över att ansvaret för förbudet kommer att landa på honom och hans krögarkollegor.
– Jag tycker att det känns okej med ett rökförbud. Men problemet är att rökarna kommer att ställa sig någon annanstans. Och vad händer om någon trotsar förbudet och tänder en cigarett, blir man av med utskänkningstillståndet då? Regeringen räknar med att vi krögare ska stå för kontrollen och det är inte rättvist, säger Bengt Linde, Götaplatsgruppen Restauranger.
Ansvar landar på krögaren
Och Stefan Lundin, chefsjurist vid Visita slår fast att om lagen träder i kraft kommer ansvaret för att upprätthålla rökförbudet ligga på krögaren som disponerar uteserveringen. På samma sätt som vid förbudet av inomhusrökning 2005.
– Om förbudet skulle genomföras ska restaurangen dels upplysa om förbudet via skyltar och om någon gäst ändå tänder en cigarett så är man skyldig att säga till så att det upphör. Och om det visar sig att en restaurang inte upprätthåller rökförbudet så kan kommunen ingripa med förelägganden och man kan få betala vite om rökning upprepas, säger Stefan Lundin.
Vem bär ansvar för rökplatser åt gäster men utanför serveringsområdet – krögaren eller kommunen?
– Det finns ingen skyldighet för krögaren att ordna med askkoppar. Och man får inte installera utrustning på kommunens mark utan tillstånd, så det kommer säkert att uppstå problem om någon gör det på eget bevåg. Vi ser flera svårigheter med lagförslaget och hoppas att det inte röstas igenom i riksdagen, säger Stefan Lundin.