Annons

”Fortsatt höga kostnadsnivåer”

zoom Foto: Unsplash och pressbild Visita Foto: Thomas Jakobsson
Foto: Unsplash och pressbild Visita Foto: Thomas Jakobsson
ANALYS. Sett till efterfrågan på hotellrum har det varit en bra sommar för många av landets hotell. Men det finns tecken på att hösten blir tuffare. Besöksliv fick ett samtal med Visitas chefsekonom Thomas Jakobsson.
Annons

Hur var sommaren?

– Efterfrågan har varit på ungefär samma nivå som förra sommaren, vilket är bra eftersom det var en rekordsommar. Det var i linje med förväntningarna eftersom hushållen trots de tuffa ekonomiska förutsättningarna prioriterat semester hittills. Nordiska resenärer och den svaga svenska kronan har bidragit till att hålla uppe efterfrågan.

Hur ser det ut på intäktssidan?

– Där ser det inte lika bra ut som tidigare. I Göteborg sjönk logiintäkterna med nästan 18 procent under sommaren, vilket beror på att de haft färre evenemang jämfört med tidigare år. Det är visserligen ett tapp från väldigt höga nivåer, men ändå ett tapp. Gästerna bokade senare än de gjorde inför förra sommaren och det är ett rimligt antagande att om folk bokar senare kommer hotellen att reagera på det med exempelvis olika erbjudanden. I Riket sjönk genomsnittsintäkterna per rum med 1 procent under juni och juli.  Dessutom verkar försäljningsvolymen på restaurang ha minskat. Så även om vi reste ungefär lika mycket som förra sommaren tycks man ha varit försiktigare med sina utgifter.

Vad kan vi vänta oss av hösten?

– Bokningsläget pekade i augusti på en viss nedgång och därför kommer tillväxten kanske först under nästa år. Inköpspriserna är fortfarande på väldigt höga nivåer och det är likadant för hushållen. Det enda som faktiskt går ner nu är räntor och elpriser, i övrigt ligger allting kvar på samma höga nivåer. Det tar tid att hämta igen 10 års reallöneökningar. Merparten av uppgången som väntas 2025 tror jag kommer att ske på andra håll i ekonomin där man dragit ner mer än inom besöksnäringen även om det blir positivt även för oss, säger han och fortsätter förklara:

– Jag är lite orolig över att jag var för tidig i min prognos och att nedgången nu kommer fast med större fördröjning än vad jag hade förutspått. När nu inflationen lagt sig är det viktigt att Riksbanken inte vilar på hanen när det gäller räntesänkningar. Många varnar för att det som hittills varit en relativt mild lågkonjunktur annars blir både värre och mer utdraget.

Du kan läsa analysen samt se siffror och statistik på uppslaget Mätbart i senaste numret av Besöksliv – affärsmagasinet för Sveriges roligaste näring sedan 1916. Alla medlemmar i Visita får ett exemplar av magasinet per anläggning genom sitt medlemskap. 

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!