Den natursköna restaurangen Vyn på skånska Österlen, som bjuder både på havsutsikt och svensk gastronomi i toppklass, tilldelades som bekant två Michelinstjärnor i våras och har prisats både i Sverige och utomlands.
Den senaste utmärkelsen är det prestigefulla Opening of the year award 2025, utdelat av franska La Liste vars styrelse och grundare består av idel tungviktare inom den internationella restaurangvärlden. Daniel Berlin, som stängde sin tvåstjärniga restaurang i Skåne-Tranås för fyra år sedan och gjorde come-back med Vyn för ett år sedan, ser tillbaka på en lärorik tid.
– Året som gått har egentligen gått ut på att vi lärt oss oerhört mycket. Vi, jag och mina medarbetare på Vyn, hade ju ingen aning om hur det här skulle bli. Vi har skapat oss en historia under året, dels ekonomiskt, dels gastronomiskt. Det har varit så spännande att se om saker fungerar som man vill. Att platsen jag valde har fungerat: rummen, logistiken, leveransintaget, ja allt. Det har varit känslomässigt turbulent, man vill ju att det ska bli jättebra. Det här är ju mitt livsprojekt och det är många som förändrat sina liv för att vara här och göra det här med mig, säger han.
Stort grattis till Opening of the year award 2025. Vad betyder det och andra priser för Vyn?
– Det är verkligen fina priser som vi fått mottaga och det är en team-insats. I dag går det så snabbt för restauranger, man behöver synas samtidigt som det tar lång tid att etablera sig. Basen till ett ställe som Vyn ska vara stamgäster, vill man ha en fin upplevelse, då bokar man Vyn. Det är viktigt att gästen känner sig trygg på och i platsen. Det händer så mycket i min bransch, men jag är ju lite äldre nu och känner att det jag gör, det kan jag. Vi har satt identiteten för Vyn och vi vill vara den restaurang i Sverige som är mest drivande gastronomiskt. Det ingår att jobba med social hållbarhet och där vill vi vara bäst.
Vyn lockar naturligtvis många utländska besökare men har ni också många lokala gäster?
– Inte minst i Mat och vinbaren, där vi jobbar med samma råvaror som i restaurangen, har vi återkommande gäster som kommer varje vecka och äter. Jag tycker mycket om mixen av gäster, blandningen av tillresta, grannar, svenska och internationella besökare. Det är det som gör en restaurang. Man ska inte ta sina gäster för givet. För mig betyder det mycket att folk som brukade besöka Skåne-Tranås också kommer till Vyn.
Och hur fungerar samarbetet med den lokala besöksnäringen?
– Vi jobbar med ett par hotell här och jag tycker samarbetet fungerar bra, vi har haft 18 000 gäster sedan vi öppnade och har 35 heltidsanställda varav de flesta flyttat hit. Simrishamns kommun verkar tycka att det är kul att vi är här, jag vann kommunens pris Årets näringslivsambassadör. Jag tror man ska ha med sig de som bor här och vi vill ha en god relation med alla. Är vi fler som är duktiga kan vi ha nytta av varandra. Vyn är ju ett året-runt-ställe och är inte bara öppet på sommaren, vi behöver vara ett gäng aktörer som jobbar med det här.
Efter ett väldigt framgångsrikt 2024, hur känns det inför nästa år?
– Det känns bra, vi har satt en bra plan för 2025. Det byggs och förändras en massa här och det som har varit utmaningar under året har vi möjlighet att korrigera nu i januari. Vi ska skapa fler utemiljöer och en liten cocktailbar ska till. Men det får ta tid, vi växer med platsen, avslutar Daniel Berlin på Vyn på Österlen.
Läs även en tidigare intervju med Daniel Berlin