Ridsport, golf och utförsåkning är sporter som fram tills nu inte omfattats av friskvårdsbidraget, det vill säga den skattefria personalförmån som företag kan ge sina anställda för motion eller friskvård.
Sporterna har ansetts för dyra och inte platsat inom uttrycket ”enklare slag av motion eller annan friskvård”.
Men en ändring kan vara på gång.
– Det kommer att vara en prioriterad fråga för oss det närmaste året. Nu när det finns hyrsystem på i princip alla skidanläggningar, inte minst nära tätorter, så kan du hyra skidor och köpa liftkort utan stora investeringar, säger Titti Rodling, vd för SLAO.
Finansministern välkomnar beslutet
SLAO:s optimism bygger på ett beslut i Skatterättsnämnden att golf på driving range eller pay & playbanor ska kunna inkluderas i friskvårdsbidraget. Beslutet är prejudicerande, men har överklagats av Skatteverket till Högsta Förvaltningsdomstolen. Ett besked väntas på den här sidan nyår. Regeringen har också uttalat genom idrottsminister Gabriel Wikström och finansminister Magdalena Andersson att man avser att göra en översyn av tillämpningen av friskvårdsbidraget.
– Jag välkomnar detta. Det behövs en modernisering. Man bör uppmuntra utomhusaktiviteter när så många aktiviteter sker inomhus. Det känns märkligt att man får friskvårdsbidrag för att sitta och trampa på en motionscykel i källaren, men inte åka skidor utomhus.
SLAO har inte gjort någon utredning vad skattefri utförsåkning via friskvårdsbidraget skulle innebära för skidanläggningarna i ökade volymer.
– Men vi tror förstås att det skulle leda till en större tillströmning av skidåkare – och framför allt ge fler svenskar chansen att uppleva skidglädjen, säger Titti Rodling.
SLAO beredda att intensifiera arbetet
Om skattemålet avgörs till golfens fördel kommer SLAO att intensifiera sitt arbete med att se hur de bäst kan uppfylla kraven för friskvårdsbidrag så att både liftkort och hyrd utrustning kan ingå som enklare slag av motion.
Anställda kan få friskvårdsbidrag från arbetsgivare med upp till 4.000 kronor, varav 3.000 är helt skattefritt enligt TT. En undersökning från tidningen Arbetet har 28 procent av svenskarna rätt att träna på arbetstid.