Annons

Fullknökat på campingarna – Hjälp, de räcker inte till

zoom Trenden med husbilar håller i sig. Fotograf: Rob Vanstone.jpg
Trenden med husbilar håller i sig. Fotograf: Rob Vanstone.jpg
NYHETER. Husbilsboom, kvalitetsstugor och fler utländska turister gjorde svensk camping rekordhett i somras. Och nu varnar branschen: Campingplatserna räcker inte till..
Annons

Det är hetare än någonsin att campa. Rekordåret 2015 med 15,5 miljoner gästnätter ser ut att slås redan i år. SCR Svensk Campings årliga beläggningsundersökning bland sina medlemmar visar att trycket var rekordhögt under högsäsongen juni-augusti.  95 procent av campingplatserna uppger att beläggningen var högre i år än förra året. Mer än hälften hade mer än 5 procents högre beläggning.

– Det är ett jäkla hårt tryck och vi har haft en fantastisk säsong. Det har blivit poppis att campa bland nya kategorier turister, den fördelaktiga svenska konjunkturen gynnar oss och utländska gäster ser Sverige som ett tryggt resmål, säger Lars Isacson, vd SCR Svensk Camping.

Husbilsinvasion på gång

Husbilsförsäljningen har hittills i år ökat med 35 procent jämfört med förra året – och en fortsatt ”husbilsinvasion” är den starkaste trenden på landets campingar. Många campingplatser utvecklar därför sin service för husbilsgästerna.

– Husbilsgästerna har ett annat resebeteende än husvagnscamparna. De åker tidigt i morgonen och kommer sent, de reser ofta utan barn och är ute på vägarna även tidig vår och höst. Så många campingar har enklare in- och utcheckning för husbilar, placerar dem tillsammans på en del av campingen där de kan trivas tillsammans och erbjuder platser med hårt underlag som passar husbilen, säger Lars Isacson.

74 procent av campingarna har sett en ökning av internationella gäster i sommar. Exakt vilka nationaliteter det handlar om vet inte SCR i dagsläget, men historiskt är Norge den överlägset största gruppen utländska gäster. Förra året stod norrmännen för 12 procent av alla campinggästnätter i Sverige.

Många campingplatser har de senaste åren investerat mycket i både service och infrastruktur vilket höjt kvaliteten och ökat attaktiviteten. Stugor med eget kök och toalett, badland på familjecampingar, moderna och väl utrustade servicehus är några exempel. 

Men enligt SCR riskerar campingboendet att slå i taket. Campingplatserna räcker helt enkelt inte till, eftersom nästan inga nya campingplatser byggs i Sverige. Med dagens strängare strandskyddsregler är det svårt att etablera  campingar i vackra strandnära lägen, något som många campinggäster vill ha. Men även befintliga campingplatser brottas med svårigheter att få bygga ut.

 

Behöver se avkastning

 

– För de som äger sin camping är bygglovsprocessen väldigt komplicerad. Ett stort problem för de som arrenderar camping av kommunen är att arrendetiden är väldigt kort, det hämmar investeringsviljan. För du måste ju veta att du kan få avkastning tillbaka på din investering. Här måste kommunerna underlätta för campingarna.