Annons

Lokala hotell bakom lärlingsutbildning i Gävle

zoom Lärlingsutbildnigen är ett fantastiskt sätt för elever att få upp ögonen<br />
 för branschen, tycker  Fredrik Ländin på Högbo Brukshotell. Foto: Högbo Brukshotell
Lärlingsutbildnigen är ett fantastiskt sätt för elever att få upp ögonen
för branschen, tycker Fredrik Ländin på Högbo Brukshotell.
Foto: Högbo Brukshotell
NYHETER. På måndag går startskottet på den lärlingsutbildning inom hotell som Kommunala vuxenutbildningen i Gävle har tagit fram i samarbete med fyra lokala hotell: ”Får vi in en stjärna som brinner för detta så gör vi allt för att behålla den personen”, säger Fredrik Ländin, operativ chef på Högbo Brukshotell som är ett av hotellen bakom utbildningen.
Annons

Den utpräglade kompetensbristen inom hotell- och restaurangbranschen ger upphov till olika initiativ till utbildningar, – både privata och offentliga. Gävle är inget undantag, där den Kommunala vuxenutbildningen i nästa vecka inleder den nya lärlingsutbildning inom hotell, som man hoppas ska leda till matchningar mellan sökande och hotell i regionen.

Hotellutbildningen har tagits fram genom ett samarbete mellan Kommunala vuxenutbildningen i Gävle och fyra hotell: Scandic CH och Scandic Väst, Clarion Hotel Winn och Högbo Brukshotell, där hotellen har varit inblandade i utbildningsplanen och delvis har utgått från sina egna behov. Det är den första utbildningen i sitt slag för hotellbranschen.

– Jag vet att det kommer att bli en väldigt bra utbildning, och förhoppningen är att de som går den ska bli kvar i branschen och få en anställning. Hotellen har varit ohyggligt positiva, jag har jobbat många år med lärlingsmodellen och det är en fantastisk utbildningsform, säger Kent Rosengren, utbildningssamordnare.

Utbildningen, som ska ge en helhetsbild och erfarenhet inom olika områden inom hotell, sker genom både teori och praktik, men där eleven är på plats på hotellet 70 procent av tiden. Målet är att matcha de arbetssökande med hotellens behov.

Fredrik Ländin, operativ chef på Högbo Brukshotell ser fram emot att få ta emot en lärling på hotellet.

– Jag tycker att det är ett superviktigt och jätteroligt initiativ, och ett fantastiskt sätt för elever att få upp ögonen för branschen och få möjlighet att lära sig effektivt och snabbt på plats, säger han.

Fredrik Ländin ser på engagemanget från hotellets sida, inte bara som en möjlighet att själv kunna rekrytera personal, utan också som att man gör en insats för att dra uppmärksamheten till branschen och yrket.

– Vi har stora rekryteringsutmaningar i framtiden, behovet växer för varje år som går. Kan vi som hotell göra något för att fler studenter ska få upp intresset för branschen, och bidra till att problemet minskar så är det jättebra.

Vilka möjligheter ser ni som hotell med lärlingssamarbetet?

– Får vi in en stjärna som brinner för detta så gör vi allt för att behålla den personen, så det är en vinn vinn-situation. Vi har valt att ta in en person i nuläget, vilket har att göra med att vi vill att det ska vara kvalitet på praktiken som vi ska stå för.

Det finns många olika utbildningar inom hotell- och restaurang, vilka fördelar ser du med just lärlingsutbildningen?

– Jag tror att detta är ett av de bästa sätten att komma in i yrket, vi får behålla personen under ett halvår så att den hinner få sig en bra helhet i sin kunskap, och uppfattning om hur det är att jobba på hotell. Det är bra att få göra och testa själv i ett tidigt skede.

Vad tycker du är bäst med hotellbranschen?

– Jag hade inte för avsikt att hamna i hotellbranschen, utan hamnade här av en slump för 18 år sedan. Jag älskar variationen, att träffa alla människor och få göra gäster glada. Det är ett jätteroligt och varierande arbete, varje dag är olik den andra.

Visitas utbildnings- och HR-chef Peter Thomelius välkomnar initiativet.

–Det är positivt att vuxenutbildningen och näringslivet samverkar kring utbildningar som leder till viktiga jobb inom besöksnäringen, säger han och efterlyser även möjligheten till validering.

–Det skulle vara fantastiskt om eleverna efter genomförd utbildning kunde få sin kompetens validerad av en yrkesbedömare och därmed möjlighet att plocka ut sitt gesällbrev, säger Peter Thomelius.