Annons

Gekås Ullared gynnas av lågpristrend

zoom Patrik Levin
Patrik Levin
NYHETER. Efter en ovanligt stark höst laddar Gekås Ullared inför det nya året. Restaurangdelen har byggts ut och nu väntar både nya karuseller och en ny boendeanläggning.
Annons

Det är tufft inom besöksnäringen på många håll men destinationen Gekås Ullared, som förutom det stora shoppingvaruhuset även innefattar boende och restauranger, är nog en av lågkonjunkturens vinnare. Boendeanläggningen med hotell, stugby och camping hade under höstlovet sin bästa vecka någonsin och samtidigt slog destinationens nio restauranger rekord.

– De fina resultaten känns fantastiskt så klart. Vi har ju haft några tuffa år, framför allt under pandemin. Då fanns en oro kring om vi någonsin skulle kunna bli lika bra och vi undrade om folk skulle våga samlas på det sättet igen, säger Patrik Levin, vd på Gekås Ullared och fortsätter:

– Lågpristrenden har haft en ordentlig peak som gynnat oss. Det är tydligt att lågpris har blivit en norm de senaste åren, det syns inte minst på vilka kassar människor har i händerna när de promenerar på stan.

En lunchtallrik var tredje sekund

Sedan Besöksliv pratade med Patrik Levin för lite mer än ett år sedan har mycket hänt på destinationen, bland annat när det kommer till restaurangutbudet.

– Det äldre konceptet Kaffebaren gick i graven under 2024 och ersattes med det lite mer modernare fiket Rosa huset. Vi har öppnat en tex mex-restaurang och även invigt den nyrenoverade huvudrestaurangen på plan 3. Här har vi gjort om hela matutbudet och ökat med 600 stolar, så nu har vi runt 1 650 sittplatser på restaurangvåningen.

De allra flesta av de runt 9 000 dagliga besökarna på Ullared äter lunch mellan 11 och 13, vilket innebär att de behöver servera en lunchtallrik var tredje sekund, förklarar Patrik.

– Ja, jag brukar skoja om det. Vi är effektiva i vårt varuhus, men i restaurangerna är det som ett maskineri. Under våra mest intensiva dagar kan det serveras 7 000 rätter under en dag – i en restaurang.

Nya karuseller och boendeanläggning

Utvecklingen står sällan still i Ullared, de har mycket nytt på gång även framåt. Bland annat nya karuseller i nöjesparken i Gekås byn och en ny boendeanläggning bara 12 meter från varuhuset.

– Ja, jättekul. Anläggningen ska stå klar våren 2026 och innefattar 87 nya lägenheter med hotellstandard där frukost, hotellbäddning och städning ingår, säger han.

Gekås Ullared har cirka 1 500 anställda om man inkluderar alla olika verksamhetsdelar, under högsäsong är de närmare 2 400 anställda. Efter en intensiv höst väntar nu ett par lite lugnare månader när det nya året börjat.

– Vår lågsäsong sträcker sig från januari till mars ungefär, innan påsken. Då är det lite lugnare och allt är inte uppbokat. Efter jul finns inte samma shoppingutrymme riktigt – den största delen av vår omsättning sker inför höst- och vintersäsong och inför julen så klart.

Kan ni behålla all personal trots att ni går ner i fart i början på året?

– Vi har lokala överenskommelser med Handels och inom delar av HRF och jobbar med något som vi kallar schemafria veckor och OB-spar. Medarbetarna jobbar då in en timme varje vecka, eller samlar sin helg-OB för att sedan få ledigt en vecka eller två med lön under de lugnare perioderna. En sorts säsongslösning som gör att vi kan behålla fler tillsvidareanställda och att våra medarbetare kan känna en trygghet att vara anställda hos oss.

Vilka utmaningar ser du under 2025?

– Åh, svår fråga. Miljoner egentligen men jag försöker se det mesta som möjligheter. Vi har kanske inte samma utmaningar som många andra just nu, för oss handlar det mycket om att möta efterfrågan och fortsätta utveckla destinationen med allt vad det innebär, säger han och fortsätter:

– Vi har haft en så fantastisk kundtillväxt under året och behöver möta den efterfrågan på ett bra sätt. Vi har 3 600 parkeringsplatser men behöver bygga många fler, exempelvis. För oss är det otroligt viktigt att allt flyter friktionsfritt när vi har så många besökare samtidigt. Men jag önskar ibland att vi kunde dra ihop parkeringsplatserna som ett dragspel när vi inte behöver alla under lågsäsong, men det går ju såklart inte, avslutar Patrik Levin.