Pandemin har fått många att öppna ögonen för glamping. Som en del av sin satsning på naturturism har Visit Halland lyft fram trenden med en lyxigare variant av camping, som innebär ett bekvämt boende med naturupplevelser precis utanför dörren.
– Allt fler efterfrågar upplevelser där man är nära naturen och samtidigt kan bo tryggt och bekvämt. Glamping är en nisch där vi kan erbjuda boende på unika platser och det är ett komplement som gör Hallands övriga erbjudanden ännu mer attraktiva, säger Rosi Magnusson, Strateg på Visit Halland.
I hemestertider söker många nya alternativ på hemmaplan och välbokade kalendrar hos glampingarna i Halland säger en hel del.
”Fullbokade sedan länge”
– Det känns som att glamping ligger helt i tiden. Du trängs inte utan kan vara med familjen eller vänner, du får vara nära naturen och är man van vid charter så vill man inte krångla själv utan njuta, och det får man när man glampar, säger Rosi Magnusson.
– Vi har sett att vissa ställen är fullbokade sedan länge. Många vill övernatta på spännande ställen och bokar kanske en natt eller två, så det blir inga längre uppehåll. Men det är också ganska individuellt.
För att tillgodose efterfrågan på naturupplevelser ytterligare har Visit Halland utbildat naturguider som kan följa med besökarna på äventyr och lära ut om växter, djur och matlagning.
– Många av oss är bekväma med naturupplevelser, med det kommer en ny generation och människor från andra länder som inte alls är lika bekväma och då uppstår det naturligtvis en efterfrågan på guider. Vi vill självklart främja samarbete mellan guiderna och olika boenden för att paketera upplevelser på ett lockande sätt.
Vad uppskattar besökarna mest med glamping?
– Jag tror att man kopplar av och kommer bort från vardagen och är nära naturen. Samtidigt behöver man inte anstränga sig mer än att boka stället. Sen kan du vakna upp och få frukost och naturupplevelser och bara njuta av vindens sus och fågelkvitter. Så man får både lyx och frihet, säger Rosi Magnusson.
Även i Skånes djurpark är glampingen populär. En aspekt är att människor ser boendet som en del av upplevelsen, menar Glenn André Viste Bøe, vd på Skånes djurpark, om trenden som tog fart 2018 och blev en succé 2020.
– Jag tror att coronapandemin öppnade upp ögonen för smultronställen i Sverige. När man inte kan åka utomlands vill man göra något unikt och då blir boendet en del av upplevelsen, säger han.
Glamping med safarikänsla
Idag är det premiär för nysatsningen Wild Lodge i Skånes djurpark, med temat safari i Skånes djurpark. Tio stugor är utrustade med kök, allrum, badrum och två sovrum – stationerade mitt i hjorthägnet där man bland annat kan mata hjortarna med deras favoritmat.
– Vi vill erbjuda glamping på riktigt och det innebär tält med hotellstandard och kanske Sveriges bästa utsikt. Men vi har tagit fram ett koncept med barnen i åtanke. Till exempel har varje stuga en minibar som ju finns i nästan varje hotellrum, men istället för att anpassa innehållet till vuxna består minibaren av glass som är helt gratis för gästerna.
För Glenn André Viste Bøe råder det ingen tvekan om att intresset för glamping är stort inför säsongen 2021.
– Det har varit amazing. Vi är redan 80 procent fullbelagda för sommaren. Vi har även andra delar av parken att tänka på så först i juli vet vi hur resten av sommaren ser ut, men vi verkar gå mot slutsålt i år, säger han.