175 meter över havet, på toppen av Vårdkasberget på Härnön ligger Härnö Outdoor Lodge. Från verandan på restaurangen har du 300 graders fri sikt över Höga kusten och koll på hela inloppet av havet in till Härnösand. Men här finns inte bara en fin utsikt, här finns värme, stort entreprenörskap och en känsla av gemenskap.
– Huset är från 1957 och hade stått tomt ett tag när vi klev in. Många äldre berättar om hur de brukade sitta här uppe på 60- och 70-talet och umgås framför färg-tv:n som tydligen var den första i Härnösand. Det är fint, jag gillar de historierna. Många har minnen härifrån, från egna bröllop och fester, och sen har ju barnen lärt sig åka skidor här utanför, säger Sandra Itämaa som drivit verksamheten sedan 2021.
Härnö Outdoor Lodge är en restaurang i den lite finare klassen som serverar säsongsbetonad med kött och fisk från det lokala skafferiet, som fjällröding, renfilé och andra lokala läckerheter. Här anordnas konferenser och event för företag samt minnesstunder, bröllop och andra privata fester med naturen som bästa granne.
När Besöksliv är på plats i början av augusti är det en smakvandring på gång uppe på berget. Fyra par som inte känner varandra sedan tidigare ska få en mat- och naturupplevelse med det bästa av Höga kusten, som Sandra beskriver det.
– Tillsammans med en naturguide går de en två kilometer lång vandring på berget, de stannar för lokala delikatesser längs vägen som lagas över eld i tipitält. Här är det viktigt att det blir lite personligt, så vi tar emot max 12 personer under ett sådant här event, om man inte bokar en privat vandring, då tar vi emot uppemot 45 gäster på smakvandring.
Tog över toppstugan själv
Sandra itämaas bakgrund är inom besöksnäringen och hon har jobbat på hotell större delen av sitt arbetsliv, både utomlands och i Stockholm. Att hon skulle starta en verksamhet just här var ingen självklarhet. För att göra en long story short, som Sandra beskriver det, så flyttade de helt enkelt till Härnösand av familjeskäl.
– Vi är utpräglade fjällmänniskor och har bott i Idre fjäll innan flytten hit, men jag har en son som har en grav hörselnedsättning och i Norrland finns det bara en teckenspråkig skola och det är i Härnösand. Så då flyttade vi hit.
Och där stod en bortglömd restaurang uppe på Vårdkasberget som väntade på att få lite kärlek efter att ha stängt på grund av pandemin. Och det fick den.
– Det var många som tänkte att ”Där borde man göra något!”. Och genom bekanta i alpinföreningen kom jag sen i kontakt med två drivna människor som redan var igång och gärna ville samarbeta med mig.
När de tog över toppstugan i oktober 2021 var ambitionen oklar, men Sandra började ganska snart jobba 100 procent.
– Vi skulle öppna lite försiktigt till sommaren, kanske ta in någon konferens och sedan renovera lite till för att få det att gå runt. Men sen hittade vi en kock som vi inte ville tappa och då stod vi där med lönekostnader och kände herregud, vi måste öppna! Så, jag och min familj helrenoverade stället på sex veckor och i september 2023 köpte jag ut de andra delägarna och tog över stugan själv.
Konferens mer lönsamt
Härnö outdoor lodge är öppet året runt. På sommaren har restaurangen öppet varje dag, de serverar lunch och à la carte i restaurangen som har plats för cirka 70 gäster. I höst är det fullt upp med konferenser och event under veckorna men öppet för allmänheten på helgerna.
– Vi har en högre omsättning på sommaren, men en konferensgäst ger en helt annan peng per person, så det vill och måste vi fortsätta med. Jag skulle säga att det går cirka 70 luncher på 18 konferensgäster.
På vintern är även skidåkarna givna gäster, och eftersom Sandra också är aktiv som alpintränare har hon ofta samarbeten med Härnösands alpina klubb och Vårdkasbacken. Idag har verksamheten tio anställda, inklusive Sandra som arbetar hårt för att vara en bra chef och en viktig förebild för unga.
– Vi har ett väldigt gott arbetsklimat och jag har faktiskt kö på härliga personer som vill börja jobba hos oss. Det låter inte så ödmjukt kanske, men jag är väldigt stolt över att det är så.
Förebild för unga i branschen
Restaurangbranschen har i alla år haft ett lite dåligt rykte om att man inte får rätt lön och att det kan vara hårt klimat i köket, förklarar Sandra.
– Vi har verkligen nolltolerans mot dåligt beteende hos oss och jag vill visa ungdomar att det finns bra restauranger och arbetsplatser. Jag vill vara en bra förebild och jag älskar att jobba med ungdomar! Det är så härligt att få den möjligheten, säger hon och fortsätter engagerat att berätta att de tar emot praktikanter från både årskurs åtta och nio och från restaurangskolan i Härnösand.
– Ja, jag blir så varm i hjärtat och tårögd när jag tänker på alla ungdomar. De är som mina barn allihop. Men de har ju telefonskräck utan dess like, så det har jag jobbat hårt med, säger hon och skrattar. Om någon av dem skulle välja att vara kvar i branschen på något sätt efter att ha jobbat hos oss. Då är det ju en supervinst!
Även om resan för Härnö Outdoor Lodge går stadigt framåt, finns såklart utmaningar även här. Berget är 175 meter högt och det är en fin väg upp, förklarar Sandra, men det ligger inte i stan.
– Vi får aldrig några spontana besök i lågsäsong, så marknadsföring blir en viktig del. Men det är en stor utmaning tycker jag: Var ska man synas? Och det är väldigt höga krav på att sticka ut, men ändå inte vara konstig. Så det är en process vi jobbar med, som utvecklas hela tiden. Att skapa vårt varumärke.
Vill samarbeta med Hernö Gin Hotell
Samverkan är en annan del som Sandra vill utveckla. I februari 2025 öppnar Hernö Gin Hotell, som drivs av Strawberry. Det är väldigt efterlängtat menar Sandra som berättar att hon vill utveckla just mötes- och konferensdelen men att det inte finns något boende på berget. Hon hoppas starkt på givande samarbeten tillsammans med hotellet och andra aktörer inom besöksnäringen i Härnösand och Höga kusten.
– Ibland har vi fått tacka nej för att det inte finns någonstans för våra konferensgäster att bo. Tänk vad fint att kunna erbjuda en mötesdag hos oss med mat, dryck och naturupplevelse för att sen skicka ner gänget för att checka in på Hernö Gin Hotell och fortsätta upplevelsen där med spa och övernattning. Vi är lite dåliga på att samverka i regionen, vi blir starkare tillsammans och jag tror att det är en förutsättning om man ska kunna livnära sig i mindre städer. Vi har ett otroligt utbud med aktiviteter här i Höga kusten och behöver hjälpas åt, säger hon.
Dagens smakvandring blev en lyckad tillställning. Och även om gästerna inte kom tillsammans så flyttades bord och stolar ihop för en gemensam kväll – även denna gång.
– När vi har en timme kvar av eventet slutar det ofta med att grupperna sitter ihop i restaurangen. Det är fint att se att vi kan skapa en sådan gemenskap. Någon gång har hela gänget gått hem på efterfest, fast de inte har känt varandra. Det är verkligen jättekul!
Du kan läsa ett större reportage om Härnö Outdoor Lodge i senaste numret av Besöksliv – affärsmagasinet för Sveriges roligaste näring sedan 1916. Alla medlemmar i Visita får ett exemplar av magasinet per anläggning genom sitt medlemskap.