Annons

Gotlandskrog mot nya mål

zoom Paret Marie Schnell Carlén och Carl Schnell driver krogen Majstre.
Paret Marie Schnell Carlén och Carl Schnell driver krogen Majstre.
NYHETER. Restaurangdrömmen slog in för Stockholmsparet, gotländska Majstre har gått från renoveringsobjekt till fullbokad succékrog. Men nu stundar en ny era för både krog och ägare.
Annons

– Vi har precis haft vår sommartopp, den vecka då vi har allra flest besökare. Men vi har fullt upp veckan ut, säger Marie Schnell Carlén, som tillsammans med sin man Carl Schnell äger och driver Majstre som ligger ca två mil söder om Burgsvik, på Gotlands södra udde.

Marie och Carl som har en bakgrund som varumärkeskonsult respektive entreprenör i matbranschen tog klivet och förverkligade det som många drömmer om, att öppna en egen krog på landet. Majstre har fått sitt namn från marken huset byggdes på 1969 och är ritat av samma arkitektfirma som skapat Ingmar Bergmans hus på Fårö.

Började med omfattande renovering

När fastigheten kom ut till försäljning kände paret, som tidigare tillbringat sina somrar på Gotland att de ville ta vara på vad de kände kunde bli något helt fantastiskt och återskapa husets forna glans.

– Vårt beslut drevs av att det var pandemi, vi visste ju inte hur länge den skulle pågå. Renoveringen blev ett mycket större jobb än vad vi kunde tro, golvet i matsalen fick brytas upp, vi bytte ut flera plattor i fasaden och vid ett tillfälle lyfte vi huset med domkraft för att byta ut bärande balkar, säger Marie.

Hur kändes drömmen om en egen restaurang på Gotland just då?

– Vi är projektmänniskor båda två och jag kommer från en byggfamilj, men visst kändes det stundtals snudd på övermäktigt. Vad som motiverade oss var en önskan att verkligen ta hand om fastigheten och återupprätta glansdagarna från 1970-talet då det var en populär turistdestination. Vi började den 5 september och deadline var den 15 juni året därpå, då Folkhälsomyndigheten skulle släppa på restriktionerna, vi hade fantastiska hantverkare men gjorde också mycket av jobbet själva.

Och hur gick det?

– Pandemin och svenskarnas ”hemestrande” ledde till besöksrekord för Gotland den sommaren och vi fick en flygande start med dubblerad omsättning jämfört med året innan. Men det har såklart inneburit enormt mycket jobb att driva restaurang, vi har ofta däckat i soffan efter långa 16-timmars dagar. Den stora arbetsbelastningen som det innebär, den kan man inte kliva ur.

Vill förlänga säsongen

De nyblivna restaurangägarna hade tur med sin personal, trots pandemins utmaningar för besöksbranschen. Efter den första framgångsrika sommaren har Majstre lockat både semestrande familjer och mot slutet av säsongen kommer andra, något äldre gästgrupper. Marie Schnell Carlén tror på att förlänga säsongen men ser också utmaningar.

– Visby är en året-runt destination, där finns mycket att se och göra och man kan både bo bra och äta gott året runt. Men förutsättningarna ser annorlunda ut på landsbygden. Det är svårt att locka turister till hela ön vintertid, underlaget räcker inte till för att hålla öppet utanför stan. Om man däremot kan ägna sig åt andra saker under resten av året, som hantverks- eller konsultuppdrag, då kan man leva och verka på Gotland året runt.

Att definiera Majstre

Maries erfarenhet som varumärkeskonsult och att förstå sig på olika målgrupper visade sig vara till fördel redan från början i rollen som ny restaurangägare och hon gjorde ett stort jobb med vad Majstre skulle vara innan öppning.

– Den allra första frågan jag ställde mig var ”vem är det som kommer hit och vad vill man ha?”. Att ta fram en tydlig målbild, ha en plan som sedan fungerar som en guide för alla idéer man får längs vägen ger konkreta konkurrensfördelar, säger Marie som redan från start hade planer för kök, inredning, atmosfär och utbud.

Berätta om framtiden, vad händer på restaurangen?

– Majstre var ett projekt för oss, vi har fått göra det vi är bäst på, att inreda, jobba med koncept och med mathantverk. Det har blivit som vi tänkte oss på flera sätt, till och med bättre på vissa plan. Nu har vi kört i fyra säsonger och vårt liv har tagit en annan vändning under den här tiden, våra barn och barnbarn bor utomlands och vi har fått pausa i familjelivet.

Så vad är planerna nu?

– Majstre bör drivas av någon med krogerfarenhet men som också är nyfiken på hur man kan utveckla platsen. Vi får många förfrågningar om övernattning så det är något som en ny ägare skulle kunna titta på. Planen är att hitta en köpare som kan ta över stafettpinnen, utgångsläget är jättebra men det finns utrymme att ta Majstre till ännu högre nivåer. Allt är möjligt här.