Annons

Han är Strawberrys bästa kock

zoom Wael Abdulkader, Strawberry Chef of the Year Foto: Strawberry
Wael Abdulkader, Strawberry Chef of the Year Foto: Strawberry
NYHETER. Wael Abdulkader från Malmö har vunnit titeln Strawberry Chef of the Year, en alldeles ny utmärkelse som delas ut av hotellkedjan.
Annons

Strawberry har startat en ny tävling, Strawberry Chef of the Year, där man vill inspirera och lyfta fram kulinariska talanger inom koncernen. Och när tävlingen gick av stapeln i Oslo nyligen var det Wael Abdulkader, kock på Clarion Malmö Live som tog hem priset.

– Jag är väldigt stolt och glad över den här utmärkelsen. Det var en intensiv tävling där vi höll på i sex timmar i köket, så det var nytt för mig, berättar pristagaren.

Finalisterna tävlade om att laga en 3-rätters meny med fokus på hållbarhet och svenska smaker och Wael imponerade på juryn som gav följande motivering:

En väl genomförd tävling där både mise en place och presentation av rätterna var på en extremt hög nivå. Varje anrättning hade tydliga och höga smaker, kreativitet och elegans. Wael har därmed satt en hög standard för vår första upplaga av Strawberry Chef of the Year.”

Förberedde sig i 2 veckor

– Jag gillar att tävla och är en tävlingsmänniska. Jag har bland annat tävlat i Årets Kock, men detta var lite annorlunda eftersom jag normalt inte tävlar med desserter. Men jag hann i alla fall provlaga hela menyn en gång under veckan inför tävlingen, säger han.

Vinnarmenyn bestod av en förrätt med saltbakad rotselleri med vintertryffel och Brillat-Savarin, smörfriterade hasselnötter och skummig rotsellerisås. Huvudrätten var Sterling hälleflundra tillagad med bergamott och gräslök, serverad med savoykåldolmar, shiitake, krispig beignet, rotselleripuré och dashisås. Och desserten var citronkaka med vit choklad, fänkålskräm, inkokt fänkål, citronverbena, saltrostade pistaschnötter och yoghurtglass.

– Man ska inte krångla till det för mycket utan jobba med tiden som man har. Men viktigast är att sätta smakerna, sen kan man alltid ändra efter hand. Men det var verkligen en lärorik process.

Med rötter från Syrien

Waels intresse för mat startade i Syrien där hans pappa hade tre olika restauranger.

– Jag och mina 13 syskon har alla jobbat i restaurangerna sen vi var små. Jag var väl 8 år gammal när jag började hjälpa till. Vi har alla ett stort intresse för mat i alla former. Alla syskon jobbar i branschen – vi älskar verkligen att jobba med mat, berättar Wael.

I Syrien gick Wael det som motsvarar restauranggymnasiet och han har jobbat i flera olika länder som kock, bland annat i Dubai, Marocko, Tunisien och Algeriet.

– Jag har haft tur som har kunnat resa mycket och inspireras av olika kök. När jag besöker andra länder är det främst matupplevelserna jag tar med mig. En av mina största upplevelser var i bergen i Algeriet där vi hade utsikt över havet, och ett helt lamm lagades i en gryta i jorden och det serverades sen med ris – det var magiskt!

Tio år i Sverige

2015 kom han till Sverige som flykting och fick då jobb på café, som sen ledde vidare till andra jobb på olika platser, främst i Skåne. Wael har tidigare arbetat på Stadshotellet i Hässleholm, Grand Hotel i Lund och Maryhill Estate.

– På varje plats lär man sig något nytt och sen jag kom till Sverige har jag fått lära mig mycket om svenska råvaror, som jag gärna tolkar på mitt sätt. Jag tycker mycket om de svenska rotfrukterna.

Vad har du för favoriträtt?

– Hm.. när man jobbar med restaurangmat är det väldigt gott med en klassisk “svensk” kebabrulle från Malmö!

Vad säger din pappa nu när du har vunnit pris för din matlagning?

– Han lever inte längre, men han och min farfar som också var i branschen, är absolut stolta över mig, precis som min mamma.

Vad drömmer du om nu?

– På Clarion Malmö Live får jag verkligen utlopp för min kreativitet i köket, jag trivs jättebra.  Och inom Strawberry finns det ju stora möjligheter att utvecklas. Självklart drömmer jag också om att starta eget någon gång, säger Wael Abdulkader.

Först väntar dock en kulinarisk inspirationsresa till Paris som är vinsten i tävlingen och dessutom ska Wael också laga sin vinnarmeny under Strawberrys årliga Food & Beverage Summit.