Annons

Här är Årets rätt 2025

zoom Michael Andersson
Michael Andersson
NYHETER. I samarbete med Årets Kock presenterade idag den regerande mästaren Michael Andersson Årets Rätt 2025. På tallriken finns en smakrik lammtaco som förenar sydamerikanska kryddor med svenska råvaror.
Annons

Årets Rätt 2025 bygger på ett långkokt lamm i barbacoa-stil, där köttet först grillas för att få en rökig karaktär och sedan bräseras långsamt med mustiga kryddor tills det blir mört och saftigt. Tacon toppas med en salsa gjord på svenska tomater och en klassisk pico de gallo.

– Årets Rätt 2025 ska inspirera till matlagning som samlar människor och skapar gemenskap i köket. Att laga mat tillsammans är ett fantastiskt sätt att knyta band och skapa minnen. Genom att laga Årets Rätt vill jag inspirera till lekfullhet och nyfikenhet – en taco kan passa alla, bara man vågar testa sig fram. Min vilja är att utmana det svenska folket att våga testa nya saker, laga mer mat och ha kul i köket, säger Michael Andersson.

Vad hoppas du att folk ska känna när de lagar och äter Årets Rätt?

– Glädje! Mat ska handla om att samlas, laga mat tillsammans och ha kul. Min lammtaco går att anpassa efter smak och man kan låta alla runt bordet sätta sin egen prägel på den. Man ska bara njuta, umgås och äta mat.

Vad skulle du säga till en hemmakock som vill prova på Årets Rätt?

– Lek med receptet! Följ stommen men våga sätta din egen prägel på det. Gillar du mer hetta? Lägg till det! Föredrar du andra toppingar? Kör på! Det viktigaste är att ha kul i köket.

I samband med Årets Rätt avtäcks även Michael Anderssons nya Mästarbrygd från Melleruds – en ljust bärnstensfärgad amber lager, bryggd med ekologisk humle och malt.

– När vi tog fram ölen fanns tacon hela tiden i bakhuvudet. Jag tänkte mycket på hur ölen skulle passa tillsammans med Årets Rätt och Mästarbrygden har en friskhet som balanserar kryddiga och rökiga smaker riktigt fint. Den har en härlig fyllighet men känns samtidigt fräsch, vilket gör att den lyfter smakerna i maten utan att ta över, säger han.

Har din syn på matlagning och restaurangbranschen förändrats efter att du blev Årets kock?

– Nej, det tycker jag inte. Min syn på branschen står ganska stadigt, men jag har fått fler verktyg för att kunna påverka och hjälpa den framåt. Jag brinner verkligen för restaurangbranschen. Det är en fantastisk inkörsport för unga in i vuxenlivet för det är så konkret att laga mat, man ser direkt resultatet av sitt arbete. Du lagar en rätt, serverar den och får omedelbar respons. Att som tjugoåring ta en matservering från start till mål är en otrolig känsla. På så sätt är branschen också en fin skola inför livet. Den lär ut hårt arbete, social kompetens och en förståelse för samarbete – allt sådant man har nytta av oavsett vad man gör i framtiden.

LÄS ÄVEN ”Årets kock 2024 är korad”