Annons

Här är utländska medarbetare en självklarhet

zoom Andrés Lucio Krasijewic, souschef och Martina Peterson, hr-ansvarig på Hooks Herrgård.  Foto: Hooks Herrgård
Andrés Lucio Krasijewic, souschef och Martina Peterson, hr-ansvarig på Hooks Herrgård. Foto: Hooks Herrgård
NYHETER. Den stora kompetensbristen får allt fler företag i besöksnäringen att söka personal utomlands. Ett av dem är småländska Hooks Herrgård – som har fått flera erfarna och trogna medarbetare via Eures.
Annons

– Yes, chef!

I det öppna köket på Hooks Herrgård blandas fräset från stekpannorna och malandet från espressomaskinen med engelska tillrop. Av kökets 20 anställda kommer 12 från annat land än Sverige, vilket har gjort engelskan till självklart förstaspråk. Köksmästaren Gregory Gosse kommer från Frankrike och vid hans sida finns medarbetare från bland annat Polen, Spanien, Litauen och Lettland. Kökets souschef Andrés Lucio Krasijewicz kommer ursprungligen från Argentina, men hade jobbat i Spanien i flera år när han fick ett mejl från Gregory Gosse, med erbjudande om att arbeta på Hooks Herrgård. Andrés Lucio Krasijewicz hade redan innan anmält sitt intresse för att arbeta i Skandinavien till Eures, ett nätverk som hjälper arbetsgivare att ta del av den europeiska arbetsmarknaden.

– Jag märkte hur levnadsförhållandena i Spanien blev allt sämre och hade läst att de var bättre i Skandinavien, säger Andrés Lucio Krasijewicz och fortsätter:

– Jag blev kontaktad av flera rekryteringsbyråer i Sverige som ville träffa mig, men Gregory var den första som kontaktade mig personligen. Han svarade på de frågor jag hade dagen efter, vilket var en söndag. På onsdagen var jag på plats i Sverige och på torsdagen började jag jobba.

”Som att komma till paradiset”

Det var främst arbetsvillkoren som lockade, men också möjligheten att bo och arbeta på landet.

– I Spanien var det fruktansvärda arbetsvillkor, det var inte ovanligt att jag fick börja arbeta vid 11-tiden och sluta 4 eller 5 på morgonen. Dessutom var övertiden obetald. Att komma till Sverige var som att komma till paradiset. Här är allt enligt reglerna. Dessutom är det en dröm att få bo i ett rött hus på landet och jobba omgiven av skog och fin natur, i stället för i en tiomiljonersstad som Buenos Aires.

I höst är det fem år sedan Andrés kom till Hooks Herrgård, som ligger vid Hokasjön strax söder om Jönköping. Sedan dess har han fått sällskap av flera kockar som har rekryterats via Eures.

– Samarbetet med Eures gör att vi får en betydligt bredare spelplan och kan vara mer kräsna när det gäller kompetensen, säger Martina Peterson, hr-ansvarig på Hooks Herrgård.

Tillför nya smaker

Företaget startade samarbetet med Eures 2017, just på grund av de stora svårigheterna att hitta kompetenta kockar. Herrgården har även flera utländska medarbetare på andra avdelningar som rekryterats via Arbetsförmedlingen, bemanningsföretag eller rekryteringsfirmor, men de som har kommit via Eures stannar ofta längre.

– Jag tror att de som söker sig till ett nytt land är mer öppna för att skaffa sig ett nytt liv någon annanstans. Dessutom får de en direkt anställning av oss, till skillnad från de som kommer via bemanningsföretag, säger Martina Peterson.

Enligt henne finns det flera fördelar med att ha kockar med olika härkomst.

– Vi ser stor nytta i att ha medarbetare från andra matkulturer, det kan handla om alltifrån tillagningssätt till nya smaker.

Hon får medhåll av Andrés Lucio Krasijewicz.

– Nya medarbetare ger nya idéer och vår köksmästare är alltid öppen för nya förslag. Jag har bidragit med flera inslag från Argentina och Spanien, till exempel en västerbottenschurro som blev riktigt god.

Lektioner i svenska på arbetstid

Samtidigt som det finns flera fördelar med den vidgade rekryteringen finns det flera utmaningar. En är att hitta boende.

– Vi har byggt åtta lägenheter där anställda kan bo i upp till ett år, därefter hjälper vi dem gärna att hitta ett mer permanent boende, säger Martina Peterson. Men nu när kompetensbristen har gjort att vi har rekryterat ännu fler från utlandet har vi problem att hitta tillräckligt med boenden. Vi har tidigare fått hjälp av Vaggeryds kommun och hoppas kunna ta upp det samarbetet framöver.

En annan utmaning är att få medarbetarna att lära sig svenska och känna tillhörighet i det nya hemlandet.

– Vi har erbjudit svensklektioner på arbetstid för att få dem att känna sig mer delaktiga. Eftersom herrgården ligger i skogen och många av de anställda bor här och bara umgås med engelsktalande kan det bli svårt att känna tillhörighet i det svenska samhället.

– Något annat som kan vara jobbigt, både för oss och de anställda, är att det tar lång tid att få samordningsnummer, bank-id och liknande. Men vi hjälper alltid nyanställda så gott vi kan i den processen.

Du hittar ett större reportage i senaste numret av Besöksliv – affärsmagasinet för Sveriges roligaste näring sedan 1916. Alla medlemmar i Visita får ett exemplar av magasinet per anläggning genom sitt medlemskap.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!