I området Främby vid sjön Runn strax utanför Falun smids nu planer för ett av Sveriges mest klimatsmarta nya hotell.
Det ska rymma ett femtiotal hotellrum, spa, konferenslokaler och en restaurang med tillhörande trädgårdsodlingar. Tanken är att byggnaden även ska fungera som ett nationellt ekocenter, ett kunskapscentrum med utbildningar, föreläsningar och liknande. Dessutom ska den fungera som ett av de främsta exemplen på ekologiskt byggande i Europa.
Exempel på ekologisk byggande
Målsättningen är att den över 4800 kvadratmeter stora byggnaden ska klassificeras i det som beskrivs som världens tuffaste miljöklassningssystem: Living Building Challenge.
– Vi blir sannolikt det första hotellet i Europa som kan stoltsera med det, säger Pär Allanson, initiativtagare och vd Främby udde Resort. Vi vill bli en förebild och ett showroom för hållbart byggande för att få andra att följa efter. Jag ser en jättemöjlighet att skapa tillväxt genom det här – utan att det behöver kosta skjortan.
– Det kostar lite mer att bygga på det här sättet, men det tjänar vi in på några år eftersom energiförbrukningen kommer att kosta noll kronor.
Självförsörjande på el
Tanken är att hotellet ska vara off grid, det vill säga självförsörjande på el. All energi som skapas i huset ska tas tillvara, dessutom ska ny energi skapas med solceller och kunna lagras i form av vätgas.
– Det är den största utmaningen med det här projektet, men det finns system för det och vi tror att det ska gå att alstra all energi på plats, säger Maria Block, ansvarig arkitekt. Det vore väldigt häftigt om vi når hela vägen och blir det första hotellet som klassas enligt Living Building Challenge.
Kan skapa eko-kretslopp
Huset ska byggas av förnyelsebara naturmaterial så långt det är möjligt. Såväl stomme som isoleringsmaterial och fasad byggs i trä.
– Trä är det bästa material vi kan använda ur klimatsynvinkel i Sverige, fortsätter Maria Block, som är en av landets främsta experter på ekologiskt byggande.
– Jag jobbar nästan enbart med den här typen av hus men här ser jag verkligen en möjlighet att skapa ett kretslopp med hjälp av bland annat egna odlingar, egen brunn och egenalstrad energi.
Fler positiva exempel
I dag består Främby udde av en sommarcamping som drivs av familjen Allanson med Pär Allanson i spetsen. Han tycker att det behövs fler positiva exempel när det gäller hållbarhet i besöksnäringen.
– Besöksnäringen går som tåget och har en stark tillväxt, men har ett stort ansvar om vi ska kunna nå de internationella klimatmålen. Det är också en trovärdighetsfråga. Gästerna blir mer medvetna – på samma sätt som fler väljer att äta grönt väljer fler boende och resmål utifrån hållbarhet. Om någon frågar ”Vad gör ni?” vill vi kunna säga att vi har byggt så hållbart som möjligt.
Falu kommun har godkänt detaljplanen, men det är ännu oklart när hotellet ska börja byggas.