– Det är ett perfekt sätt för oss att hitta framtidens stjärnor, säger Henrik Dider, HR-direktör på Scandic.
Hotelldagen är ett koncept som Scandic utvecklat tillsammans med My Dream Now, för att främja inkludering och ge elever en möjlighet att få en inblick i arbetslivet. Skolklasser från områden där arbetslösheten är högre än genomsnittet får chansen att delta, och dagen har arrangerats på olika Scandichotell i Malmö, Göteborg och Stockholm.
– Det är fördelaktigt för alla, vi får locka eleverna till att senare i livet arbeta hos oss och ungdomarna får komma i kontakt med arbetslivet på ett sätt som de annars kanske inte fått, säger Henrik Dider.
Under måndagen var det ett förväntansfullt gäng åttondeklassare från Kvarnhagsskolan i Alby som delades upp mellan Scandic Klara, Scandic Grand Central och Scandic No. 53. Där fick de bland annat testa på att blanda alkoholfria drinkar i baren, bädda hotellsängar, laga mat i köket, lära sig hur hotellet jobbar med säkerhet och testa på att arbeta med marknadsföring.
– Det här är en viktig dag för oss och vi gör det av flera olika skäl. Scandic växer hela tiden och är en attraktiv arbetsplats, men vi måste fortfarande jobba med kompetensförsörjning och locka nästa generation. Sedan har vi jobbat aktivt med mångfald- och inkluderingsfrågor väldigt länge och det är något som ligger oss varmt om hjärtat. Det här går helt i linje med det, säger Henrik Dider och fortsätter:
– Upplevelsen blir framför allt mycket bättre för våra gäster om vi har mångfald i personalen, det blir inte alls lika bra om alla heter Johan och är 46 år. Det allra bästa med dagen är nog dock att se hur engagerade ungdomarna är och att de tycker att det är så otroligt roligt, det visar att det här är ett väldigt bra koncept.
Förutom Hotelldagen har Scandic och My Dream Now ett samarbete där personal från Scandic agerar klasscoacher och där samma person besöker samma klass flera gånger per år för att coacha ungdomarna och få dem att förstå sina möjligheter i arbetslivet och våga följa sina drömmar.
– Det finns såklart många olika sätt man kan jobba med social hållbarhet och kompetensförsörjning på, men det här samarbetet ger oss en möjlighet att göra det under väldigt strukturerade och konkreta former, säger Henrik Dider.
Karin Ernlund, Arbetsmarknads- och Integrationsborgarråd i Stockholm, var på plats och under förmiddagen och såg på när eleverna ställdes inför de olika utmaningarna.
– Det är ett bra sätt för mig att komma ut och se hur näringslivet samverkar med utbildningar. Det är jättekul att se att så många tycker att det här är roligt och att de verkligen vill lära sig, och det är ett väldigt bra sätt att visa hur otroligt många yrken det finns i branschen. Den här dagen är precis som man vill att det ska fungera.