Restaurangen blir en del av det femstjärniga hotellet Great Scotland Yard i Westminster och precis som på Ekstedt i Stockholm blir det fokus på mat tillagad över öppen eld.
– Vi tar med oss många matlagningstekniker från Sverige, men den här restaurangen får en egen identitet. Av kompisar som har öppnat restaurang utomlands har jag fått lära mig att det viktigaste är att tänka lokalt och anpassa menyn efter vad som finns på plats. Här är säsongerna lite annorlunda och vissa saker som vi använder mycket av i Sverige är mycket dyrare på grund av den högre importskatten efter brexit.
– Det har inte varit helt enkelt att öppna en restaurang mitt i en pandemi och brexit, men nu känns det väldigt bra. Vi har fått ihop ett bra team med både brittiska och svenska kockar som är bosatta i London.
Har det varit svårt att hitta personal?
– Det har gått bra, men jag vet många andra som har haft det tufft. England har gått igenom ett mycket tuffare stålbad under pandemin än Sverige och jag var lite naiv när jag kom hit. Britterna hade en mycket kraftigare lockdown och många har det fortfarande färskt i minnet. Det gör att folk är rädda att bli instänga igen, och därför försiktiga med att ta nya jobb och flytta.
Vad är målet med Ekstedt at The Yard?
– En stjärna, och ett par bra tidningsrecensioner. Pressen här är stenhård och det är lite oroväckande.
I Sverige är Niklas Ekstedt en av landets mest kända kockar, men även i England är han ett välkänt ansikte efter att ha medverkat i flera brittiska matprogram de senaste åren. Här hemma är Niklas Ekstedt aktuell med ett nytt tv-program, Bäst i köket, på SVT i höst. Niklas Ekstedt är både programledare och jurymedlem tillsammans med Tareq Taylor och My Feldt.
– Det blir stor familjeunderhållning med väldigt mycket känslor. Det har varit extremt kul att spela in – det roligaste jag har gjort på länge – så det spelar ingen roll hur programmet går.