När den tidigare köksmästaren på NOFO Wine bar, som är en del av NOFO Hotel på Södermalm i Stockholm, sa upp sig i början av året valde hotelledningen att låta två unga kvinnor kliva in som ledare. Sedan i våras är 29-åriga Anabel Parra Ortiz ny köksmästare och 26-åriga Chanchira Sribuaon ny sous chef. Båda var anställda som kockar på hotellet sedan tidigare, men har nu fått betydligt större ansvar.
– Det känns verkligen jättebra, säger Anabel Parra Ortiz. Jag fick frågan redan för ett år sedan, men då vågade jag inte ta utmaningen. När jag blev tillfrågad igen tänkte jag att det är nu eller aldrig. Det är mycket nytt som jag behöver lära mig, men jag känner mig väldigt motiverad.
Anabel Parra Ortiz utbildade sig till kock på Stockholms Hotell- och Restaurangskola och fick jobb i kallköket på Globen Quality Hotel direkt efter gymnasiet. Innan hon kom till Nofo Hotel arbetade hon flera år i kallköket på en annan Stockholms restaurang.
– Vi var bara tjejer i kallköket medan männen stod i varmköket och körde luckan. Jag vet inte varför det ofta är så, men nu tror jag att det börjar ändras. Det är fler kvinnor som jobbar i varmköken och som är ansvariga.
Har du haft några kvinnliga förebilder?
– Nej, jag har mest jobbat med män och ibland varit ensam kvinna i köket. Med tiden har jag lärt mig att man måste vara stark och säga emot som kvinna.
Hur ser du på ditt eget ledarskap?
– Jag är väldigt omtänksam eftersom jag vet hur det är arbeta sig uppåt. Det viktigaste är att alla tycker att det är kul att komma till jobbet. Här på Nofo får alla kockar hjälpa till med allt och vi jobbar som ett team. Vi är två tjejer och två killar i köket, och killarna har sagt att de tycker att det är jättehärligt och att det blir en helt annan atmosfär med fler kvinnor i köket.
Enligt Företagarna drivs endast 25 procent av alla företag i restaurangbranschen av kvinnor.
De senaste åren har ojämställdheten i branschen uppmärksammats på flera sätt, samtidigt har mycket positivt hänt tack vare exempelvis Stellagalan, Take Over och branschuppropet #härtardetslut. Att kvinnor tar allt mer plats på ledarsidan märks även genom att Svenska kocklandslaget för första gången leds av en kvinnlig coach, Marie Skogström. Samtidigt har fler tjejer än någonsin sökt plats i juniorkockladslaget, sedan upplägget har ändrats för att fler tjejer ska vilja vara med.