Sedan 1999 har Kanelbullens dag firats i Sverige 4 oktober och denna dag bakas det fler bullar än under någon annan tid på året.
– Kanelbullens dag är bagarnas nationaldag, det blir ett väldigt bra tryck på en produkt. Skillnaden mot en vanlig dag då vi bakar tio plåtar är att vi nu landar på 300 – så det är bullar, bullar bullar, säger Magnus Johansson, som äger Magnus Johansson Bageri & Konditori i Hammarby Sjöstad.
Planerat för storbaket
Redan klockan fyra i morse började han jobba. Och hela tretton personer är på plats i bageriet under dagen.
– Vi har folk som kommer in klockan fyra, sex, åtta och tio, det är för att vi ska kunna hålla igång bullbaket hela dagen. Det är roligt att kunna erbjuda helt nybakade bullar, det är skillnaden mellan att köpa hos oss och på en bensinmack.
Hur många bullar kommer ni sälja i dag?
– Vi hoppas kunna sälja 2500 stycken.
Har ni tagit in extra personal?
– Nej, det har vi inte råd med. Men vi är full styrka i dag.
Hur hinner ni baka så många kanelbullar?
– I vårt yrke planerar man, vi ligger alltid tre dagar före. Kanelbullens dag började vi förbereda i måndags, då rullade vi bullar och satte dem på kylning. De har jäst i nästan två dygn och det ger en fantastisk smak.
Vad betyder Kanelbullens dag för er?
– Att det blir fokus på hantverket, det är oerhört viktigt för oss, det gynnar alla i branschen, säger Magnus Johansson.
Men med det sagt så är inte detta årets största bagerihögtid.
– Fettisdagen är jobbigare, det är mera plock med semlor, de ska bakas, fyllas, man ska göra mandelmassa och vispa grädde. Bullarna ska bakas och packas, det går förhållandevis smidigt.