Annons

Hennes vilja och mod skapar arbeten på Höga kusten

zoom
NYHETER. I ett försök att hjälpa byns flyktingar gav sig Rhode Häggblad in i besöksnäringen. Nu är det viljan att stötta hembygden som håller henne kvar.
Annons

Uppe på en höjd på en ö vid Höga kusten tronar vandrarhemmet Högbondens fyr. Förra året tog Rhode Häggblad över driften av anläggningen. Sedan 2018 driver hon även restaurang och b&b i Skutskepparn Kuststation på fastlandet. Traktens färja går mellan de båda ställena.

– Vi behövde öka vår omsättning och tänkte att det fanns goda möjligheter till samordning av de båda verksamheterna, säger Rhode Häggblad.

Som exempel nämner hon att de kan laga mat i köket på fastlandet och skeppa ut, liksom portionera ut rena lakan till ön så att det inte blir för tungt att frakta upp till fyren.

”Hur svårt kan det vara?”

Med en bakgrund som volontär, säljare och översättare köpte hon och hennes sambo traktens tomma Ica-butik och byggde om den till kafé. Allt för att skapa jobb till flyktingar som kommit till byn.

– Efter det fick vi frågan om vi ville ta över driften på friluftsmuseet Mannaminne när krögaren där hade hoppat av. Vi har båda en positiv grundsyn och peppar varandra och tänkte ”hur svårt kan det vara” – och sa ja.

Men det kunde vara rätt svårt, visade det sig. När Rhode och hennes sambo tog sig an Mannaminnes restaurang var friluftsmuseets ekonomi så ansträngd att elbolaget hotade stänga av strömmen. För att trygga fungerande kök och jobb för sina anställda skrev Rhode därför ett arrendeavtal för närliggande Skutskepparn. När sen elbolaget inte drev igenom sitt hot tyckte hon att båda ställena borde få leva. Så hon anställde fler.

Driver eget jordbruk

På två år gick Rhode från att aldrig ha arbetat inom besöksnäringen till att driva två anläggningar med 20 anställda. Idag har hon lämnat Mannaminne  bakom sig men driver alltså  både Skutskepparn och, sedan 2024, Högbondens Fyr.

– Jag har nästan uteslutande haft studenter anställda. Det finns inga andra som kan tänka sig att jobba 6-8 veckor på sommaren.

Flera av dessa unga har valt att komma tillbaka år efter år och nu kan Rhode skörda frukten av de många timmar hon lagt på handledning.

– Ja, de som har jobbat 3-4 år kan ta ledaransvar nu. De kan själva lära upp de nya.

Hennes plan framåt för att säkra kompetens är att anlita pensionärer.

– Dels för att det behövs fler medarbetare, dels för att mixen behövs för arbetslaget. Pensionärerna är kanske inte lika snabba som ungdomarna, men de har livserfarenhet. Det blir gynnsamt för alla!

För att säkerställa lokala råvaror har Rhode och hennes sambo även drivit det egna jordbruket (som levererar köttet till de båda restaurangerna) med gårdens lilla entreprenadfirma som bisyssla. Framåt är förhoppningen att även hennes sambo – som veckopendlar till jobb i Stockholm – ska kunna kliva in på heltid i verksamheten.

– Ja, det är målet. Det här jobbet är roligt – att inte två dagar är lika och att få prata med alla gäster – men i sommar är jag tacksam att jag inte behöver vara på plats 24/7. Nu har jag fått mitt första barnbarn och vill hinna vara mormor också.