Annons

Hon gick från Dundret till OS till – Dundret

zoom
"Jag började som en krävande turist och kände nu i slutet att jag ville tillbaka till driften igen", säger Monica Äijä-Lenndin.
KARRIÄR. Som barn tillbringade hon all sin lediga tid i Dundret och blev en stjärna på slalom. Sedan i maj är Monica Äijä-Lenndin vd för skid-, hotell- och konferensanläggningen.
Annons

Hur är läget i Dundret just nu?

– Det är vitt omkring oss nu, men vi behöver mer snö. Vi har aldrig tidigare haft så många länder inbokade som nu – elva länder med olika träningsgrupper, vissa med dam- och herrlag – som önskar plats i backen och längdspåren.

Varför samlas de olika länderna hos er?

– De kommer för att träna i såväl längd som alpint, inför gällivarepremiären i längd den 12-13 november och europacupen herrar 3-4 december på Dundret och den alpina världscuppremiären i Levi i Finland. De vill känna av det verkliga underlaget, inte glaciärsnö.

Hur betydelsefull är din bakgrund som OS-deltagare i slalom för ditt arbete på Dundret?

– Jag känner ju till de förväntningar som lagen som kommer till oss har. Jag var ju en som for runt så här, så jag känner till kunden.

Du har kallat Dundret din fritidsgård under uppväxten. Du kan din arbetsplats utan och innan. Är du nostalgisk?

– Jag förstår betydelsen av anläggningen, att det här är mötesplatsen – dagens ungdomars fritidsgård. Och vi vill vara tillgängliga för dagens klubbverksamheter. Det är tack vare den alpina klubben, GSK, som vi har Europacupen. Tomas Fogdö, Anton Lahdenpärä, Marcus Hellner, ja alla våra profiler som vuxit upp här, de känner lika mycket för den här anläggningen som jag gör och vill vara med och bidra. Vi har ett tätt samarbete.

Du började som vd i maj. Under din företrädare Tommy Niva gjordes stora investeringar, både små och stora. Vad är din uppgift?

– Att synliggöra det vi gjort, att ta det ut på marknaden och visa vilken anläggning vi har. Sexstolsliften är den enda norr om Åre. Den har skapat värdefull komfort kring skidåkningen häruppe. Nu kan man vila och umgås i liften upp och ta 10 000 höjdmeter på en dag. Vi har varit kända för fina räls för längdåkarna och manchester i pisten – men komforten som kom med liften har stor betydelse. Och vi har en turåkningsprodukt uppe på fjället, mellan friluftsfrämjandets stugor och vår stuga, i en fantastisk miljö med utsikt mot Kebnekajsemassivet och Sarek. Det ska vi berätta om.

Är det några ytterligare förändringar på gång?

– Vi har mer mark än vi har bebyggt idag och ska skapa större camping och boendemöjligheter. Vi har kö på våra säsongsplatser. Annars vill vi skapa mer innehåll och ett närmare samarbete med andra.

Vilken egenskap har du haft mest nytta av i ditt jobb?

– Jag är glad över den utbildning jag tog från början, jag studerade turism på Högskolan i Östersund. Den gav mig en känsla för de olika rollerna i näringen och insikten att det handlar mycket om sälj och marknadsföring. Jag vill fortfarande alltid ha med andra och samarbeta, skapa bra team. Och det gäller inte bara i marknadsföring. Även i driften av en anläggning har vi olika roller och kan våra hantverk.

Du kommer senast från LTU Business med nära samarbete med Luleå Unversitet. Vad gjorde du där?

– De senaste sex åren har jag jobbat med utvecklingsprojekt inom besöksnäringen i ett nära samarbete med Swedish Lapland och näringslivet inom besöksnäringen. Med utvecklingsprogram inom affärsutveckling och tjänstedesign vad gäller upplevelser inom bland annat form och funktion, matupplevelser och ljusdesign. Jag har lärt mig vikten av att ha en gestalningsplan. Mycket av annat näringsliv kan förflyttas – men Dundret flyttar man inte på.

Du har även arbetat på Björkliden. Vad tar du med därifrån?

– Första åren var jag sälj- och marknadsansvarig. Andra svängen vi var där var min man platschef och jag jobbade med grupp och konferens samt var bokningsansvarig. Målgruppen var till del samma som Dundrets och jag lärde mig vikten av att bygga ett innehåll som är intressant, som ger reseanledning.

Du har jobbat på olika sätt inom besöksnäringen. När har du trivs som bäst?

– Jag har känt att var sak har haft sin tid, man har olika faser i livet. Jag började som en krävande turist och kände nu i slutet att jag ville tillbaka till driften igen, så det är jag glad över att vara.

När har du känt att du gjort mest nytta?

– Jag vill bara vara kvar så länge jag känner att jag bidrar, vilket visar sig ha varit 5-6 år. Sen kan det också vara andra saker i livet som påverkar beslut, som att man får barn eller flyttar.

Vad letar du själv efter när du anställer personal?

– Framför allt måste de tro på det de gör! Och ha ett eget driv och vilja jobba i team. Vilja stå på scen, vara stolta över sin produkt, vakna och möta alla gäster – oavsett vilka – med en stor portion värdskap. Vi har även anställt de som saknat erfarenhet men haft rätt inställning och viljan att lära sig.