Annons

Hon representerar Sverige i ”världens roligaste yrke”

zoom Nelly Alm
Nelly Alm
NYHETER: Nästa vecka inleds Yrkes-VM i Lyon. En av de tävlande är Nelly Alm från Åkersberga som tävlar mot några av världens bästa unga receptionister. 
Annons

Snart mäter sig det svenska Yrkeslandslaget mot världseliten inom en lång rad yrken. Den tionde september invigs Yrkes-VM som samlar 1400 unga människor från 69 länder som alla tävlar om att bli världsmästare på just sitt jobb. Årets svenska trupp består av 25 tävlande och tre av dem jobbar och tävlar inom besöksnäringen. De är kocken Ellen Rosdahl från Helsingborg, servitören Jonathan Söderlund från Halmstad och hotellreceptionisten Nelly Alm från Åkersberga, som till vardags arbetar som supervisor på Nordic Light Hotel.

Hur hörde du talas om Yrkes-VM?

– Det var min gamla gymnasielärare Kajsa som berättade om det. Jag blev såklart väldigt intresserad och sökte in till kvalet som vi hade i oktober förra året, berättar Nelly Alm.

Varför vill du vara med och tävla?

– Jag vill verkligen tävla för att visa vad jag kan och få chansen att representera Sverige i världens roligaste yrke! Det är få som känner till att man kan tävla i just hotellreception, så jag hoppas att jag kan bli en inspiration till andra som jobbar i min bransch men även för yngre som ska komma ut i arbetslivet.

Hur länge har du jobbat som supervisor i receptionen på Nordic Light Hotel?

– I snart två år. I gymnasiet hade jag praktik på systerhotellet Hotel C Stockholm och efter gymnasiet började jag jobba heltid som supervisor där men följde sedan med min dåvarande chef till Nordic Light bara fyra månader senare.

Kommer du ihåg varför du sökte dig till jobbet?

– Anledningen till att jag har stannat kvar efter praktiken var dels för att jag tycker jobbet är otrolig roligt, lärorikt och utmanande, dels för att jag har en superbra arbetsplats och arbetsgivare. Jag har chefer som alltid utmanar mig och vill se mig och mitt team lyckas.

Över 80 medaljer till Sverige

Yrkes- VM äger rum i franska Lyon och arrangörerna räknar med storpublik då det är första gången sedan 2019 som tävlingen arrangeras i full skala. Det är fjortonde året som Sverige deltar och tävlingarna syftar bland annat till att uppmärksamma vikten av att ungdomar utbildar sig vid yrkesprogram. Sverige har kammat hem över 80 medaljer genom åren och Nelly har förberett sig i Seattle, USA.

– Jag har förberett mig genom att plugga på ett fiktivt hotell som är baserat på ett femstjärnigt Four Seasons hotell i Seattle. Jag har lärt mig väldigt mycket om staden Seattle för att kunna ge så bra turistinformation som möjligt. Jag har även fått förmånen att åka till Seattle för att lära mig på bästa sätt och kunna ge så genuin service till gästerna som möjligt. Sen har jag övat på rollspel med min coach, vi har använt oss av sådana situationer som varit del av tidigare tävlingar.

Vad ser du mest fram emot?

– Jag ser fram emot att få representera Sverige i en så stor tävling och att jag får åka med hela svenska yrkeslandslaget.

Är du nervös?

– Självklart är jag nervös! Jag siktar högt och eftersom jag inte vet vad jag kommer få göra under dagarna så surrar tankarna. Men kul kommer det att bli och det är det jag fokuserar på mest.