Annons

Hon ska ta naturturismen till nya höjder

zoom Svenska Ekoturismföreningens nya styrelseordförande, Annika Fredriksson.
Svenska Ekoturismföreningens nya styrelseordförande, Annika Fredriksson.
KARRIÄR. Annika Fredriksson, som nyss lämnat rollen som vd på turistorganisationen Swedish Lapland Visitors Board efter fyra år, går till nytt jobb. Hon blir ny styrelseordförande för Svenska Ekoturismföreningen.
Annons

Vad har du lärt dig under dina år på Swedish Lapland?

– Massor, var ska jag börja? Något som är viktigt och som jag inte såg vidden av från början är vilken enormt viktig näring det här är, för välfärden för att skapa nya jobb och nya företag. Främst ute på landsbygden. Och hur stad och land sitter ihop och skapar destinationer för besökare. Min hemmadestination är en del av Arktis och vi märker att hela världen attraheras. Det är en extrem latitud i världen och något magiskt i att passera polcirkeln. Det är inte så många som tänker på att Sverige har en del som ingår i Arktis.

Ska du fortsätta arbeta med destinationen Swedish Lapland?

– Jag ska vara kvar på deltid fram till sommaren, sen vet jag inte riktigt. Vi får se.

Var ska du bo?

– Någonstans i nordligaste Sverige i alla fall. Jag är väl som en modern nomad med boende i Kittelkfjäll, Kåbdalis och Heden, utanför Boden. Och ett hus i Luleå där jag bor idag.

Vad blir din uppgift i Svenska Ekoturismföreningen?

– Medlemsföretagen har varit pionjärer i att leva och verka hållbart i alla dimensioner. De har varit förebilder och stimulerat gäster att göra så små avtryck som möjligt i världen. Nu har frågan om global warming krupit närmare och frågan har nått högre på den politiska agendan. Nu vill länder överträffa de gemensamma satta målen. I det här kan man ju säga att det finns en bredare samsyn att hållbar turism är en viktig väg in i framtiden. Det innebär ju också en ny kontext för Ekoturismföreningen. Det är viktigt att synkronisera och kalibrera föreningens kvalitetsmärkning Naturens Bästa i ett internationellt perspektiv.

Vad har du haft för koppling till Svenska Ekoturismföreningen hittills?

– Egentligen liten, men de flesta företag i regionen jag verkat i har naturbaserade affärsidéer. Det här är naturligt min vardag. Mina föregångare har jobbat för att synliggöra de här frågorna och det har fallit väl ut. Nu satsar bland annat Tillväxtverket, Visit Sweden och Jordbruksverket på att stimulera den här typen av affärsutveckling. Naturen och naturnära upplevelser kommer högt upp på agendan bland internationell turism. Det handlar om att hand om den potentialen.

Hur påverkar det dig och din roll?

– Jag kommer naturligtvis leda styrelsearbetet för att ta vara på medlemsföretagen behov och möjligheter att nå ut i världen och synas. Inte minst genom att skilja agnarna från vetet genom kvalitetsmärkningen Naturens Bästa.

Vad ser du som mest utmanande i uppgiften?

– Många saker. En sak är att försöka attrahera fler att bli medlemmar och på så sätt stärka plattformen för att kunna påverka. Och även att få fler företag att certifiera sig som ett Naturens Bästa-företag.

Vad längtar du efter att få göra?

– Jag tror att vi i Sverige kan påverka och inspirera människor i världen att leva mer hållbart. Jag vet att när människor från kulturen där inte naturen ses som en resurs får se att man faktiskt kan ha både ett modernt liv och hantera natureresursen med den största respekt vänder hem med en helt ny syn på hur man ska fortsätta leva sitt liv. De blir förändrade och bär med sig nya insikter. Det kan företagen här bidra till.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Jag är gärna med vänner och familj, gärna i naturen. I skärgården eller på fjället. Någon gång reser jag till större städer, för även den vibrerande pulsen är spännande, men jag trivs i lugnet och tystnaden.