Annons

Honungsbin checkar in på hotellet

zoom
NYHETER. Med bikupor på taket vill Clarion Hotel Arlanda Airport bidra till den biologiska mångfalden. I höst blir honungen en central ingrediens på hotellets hållbarhetsmeny.
Annons

 Sedan pandemin har tre bikupor på taket utanför Clarion Hotel Arlanda Airports lobby stått tomma. Tack vare ett samarbete med den lokala biodlaren Biman surrar det återigen kring en av kuporna, då en ny koloni honungsbin har flyttat in.

– Vi finns vid en flygplats och behöver jobba extra hårt med miljön i vårt närområde. Vi ser redan att det blir grönare och grönare tack vare att bina pollinerar växterna. Det är viktigt att verka där man är och på det här sättet stöttar vi den lokala biodlaren samtidigt som vi verkar för binas överlevnad, säger Mirja Braun, vd för Clarion Hotel Arlanda Airport.

Antalet kolonier av honungsbin har minskat runt om i världen till följd av klimatförändringar, skenande användning av giftiga bekämpningsmedel och ändrade livsmiljöer på grund av urban spridning.

– Jag har lärt mig att var tredje tugga vi tar är tack vare bina. Vi har dem att tacka för mycket, så det är superviktigt att vi får ha kvar våra bin, säger Mirja Braun.

Miljörapport till större sällskap

Bikuporna är en liten del i Clarion Hotel Arlanda Airports hållbarhetssatsning. Målet är att vara ett klimatneutralt hotell till 2030. Hotellet har redan lägst CO2 per gästnatt inom hotellkedjan, men fler initiativ väntar.

– Vi har bland annat börjat erbjuda alla större sällskap en miljörapport. Gästerna får vid bokningen göra olika val och kan direkt se hur de påverkar miljön och klimatet. I höst lanserar vi även en hållbarhetsmeny där honungen från våra bin bland annat används i en honungsvinägrett. På så vis knyter vi ihop initiativet med bikuporna med vårt hållbarhetsarbete i övrigt. Framöver vill vi smyga in honungen i fler rätter och drinkar, säger Mirja Braun.

Vad tycker personalen om bikuporna?

– De är enormt engagerade. En av våra receptionister berättade att bikuporna var en av anledningarna till att hon ville börja hos oss. Hon var med under invigningen av den nya kolonin och klippte bandet.

Hur ser biplanerna ut framåt?

– Vi vill ha kolonier i alla våra bikupor. Men Biman har lärt oss att den bästa tiden att etablera nya kolonier är i april. Så vi får vänta till i vår med att checka in fler bigäster.

Är bikupor något ni rekommenderar för andra hotell?

– Alla hotell har olika förutsättningar. För oss var det ganska enkelt – det var lätt att få engagemang från medarbetarna, vi har ett platt tak med mossa, växter och träd och vi har möjlighet att samarbeta med vår lokala biodlare, Biman. Ett hotell inne i stan har kanske inte samma möjligheter.

Hur kommer ni att följa upp effekten av bikuporna?

– Det blir nog svårt att mäta effekterna från bina i sig. Just den här satsningen får mätas i kilo honung och nöjda gäster.