Annons

Hos Vyn är inredningen allt

zoom Natursköna Vyn, i ledning av kocken Daniel Berlin.
Natursköna Vyn, i ledning av kocken Daniel Berlin.
NYHETER. ”Inredningen är oerhört viktig för helheten”, berättar Daniel Berlin som utlyste en arkitekttävling inför öppningen av sin drömdestination på Österlen.
Annons

Tidlöst, äkta, personligt och elegant. Lokalt förankrat och med en internationell touch. Så beskrivs inredningen och känslan hos Vyn på Österlen som kocken Daniel Berlin öppnade innan årsskiftet. Besöksliv fick ett samtal för att prata om hur viktig inredningen faktiskt kan vara för en plats.

– Här har inredningen, miljön och arkitekturen bidragit till ett lugn. Våra gäster stannar ofta och bara andas i några minuter för att ta in platsen. En restaurang kan ju vara en relativt stressig miljö, så det är stor skillnad mot en citykrog. Vi har fått ställa om vårt mind set, sänka tempot och nu försöker vi fokusera på det vi vill skapa här.

Från övergiven gård till naturskön oas

Vyn öppnade november 2023 och är en ståtlig före detta gård som ligger på toppen av en kulle med en närmast magisk utsikt över Östersjön och Österlens landsbygd. Här finns ett mindre boutiquehotell, en mat- och vinbar samt motorn – restaurangen. Här samsas vackra robusta naturmaterial som kalksten, linne, ek och ull för att samspela med naturen och de gamla byggnadernas karaktär.

– Jag har jobbat med rena naturmaterial och har inte velat kompromissa, inte valt bort något, utan försökt få fram personligheten och kvaliteten på just den här platsen. Gästerna ska verkligen känna att de är på Österlen, säger han och förklarar att projektet Vyn startade redan 2021 då han köpte gården som då var en övergiven fastighet.

Inredning och arkitektur i symbios

När Daniel Berlin sedan drog igång skapandet av Vyn utlystes en tävling för arkitektkontoren. Det landade i att han arbetat fram ett designkoncept tillsammans med FOJAB, genom inredningsarkitekt Lisa Mannheimer, och det blev också startskottet för många lokala samarbeten kring inredning, formgivning och konst som möter besökarna, ofta internationella gäster, som nu kommer hit.

– Jag har velat skapa en destination där jag samlar gastronomi, arkitektur och vackra saker som gör en glad. Att ha en genomtänkt tanke kring inredning och arkitektur är oerhört viktigt idag och jag har försökt skapa något personligt som också berättar något om platsen.

Även ljus och ljud har varit en viktig del, menar Daniel.

– Det naturliga ljuset här på Österlen är ju fantastiskt att jobba med. Vi har även exempelvis belysning med punktljus över borden för att inte fokusera på andra gäster. Att det finns en tydlig och bra ljudkomposition i lokalerna är också viktigt, det är något som ofta glöms bort.

Vilka utmaningar ser du när det kommer till inredning?

– Smaken är ju högst personlig. Och när du gör ett sådant här projekt så är det ju för gästen, så det gäller att hitta en balans vad min smak och mitt tycke är, säger han och fortsätter:

– Utmaningen ligger också i att alla materialval måste funka bra med logistik, städ och tvätt. Det kan inte bara vara vackra saker utan det ska också fungera rent praktiskt. Det är också såklart viktigt att tänka på arbetsmiljön för hela teamet som ska arbeta här.

Vad har varit mest spännande med den här resan?

– Jag är ju kock och har aldrig gjort ett sådant här projekt innan. Det har varit oerhört tillfredsställande att se allt växa fram. Nu drar arbetet med trädgårdar och odlingar igång. Vi har ju ingen historia här utan vi kommer att försöka utveckla platsen och får lära oss över tid. Det känns spännande!