Annons

Hotel Tylösands gäster oroliga efter nya restriktioner

zoom Foto: Pamela.se      
Foto: Pamela.se    
NYHETER. Halland var sist ut med att åläggas lokala restriktioner på grund av ökad smittspridning. Trots att de inte innebär några nya regler för hotell och restauranger specifikt märkte Hotel Tylösand omedelbart av de hårdare reglerna i bokningarna.
Annons

Det rasslade till i slutet av oktober och i början av november, lokala restriktioner infördes i region efter region i Sverige. Bland de sista ut var Halland den 3 november. Elisabeth Haglund, vd för Hotel Tylösand, märkte av det direkt.

– Idag (4 nov, reds. amn.) har det bara gått ett dygn sedan restriktionerna infördes här och fem dagar efter Skåne och Västra Götaland, men direkt märktes det på gästerna. Folk bokar av men de bokar också om, säger Elisabeth Haglund och fortsätter:

– De flesta vill trots allt komma, så förutom ombokningar så är det även många som ringer och vill veta hur det kommer att bli. De undrar allt från om vi fortfarande har öppet till hur vi anpassar rum, aktiviteter, spa och restaurang efter restriktionerna.

Många åtgärder har vidtagits och bland annat har Hotel Tylösand begränsat antalet gäster för att säkerställa att avstånd kan hållas, minst 60 av de 230 hotellrummen ska alltid stå tomma. Elisabeth Haglund förstår att människor blir oroliga, och hon betonar hur viktigt det är med tydlig kommunikation.

– Vi måste inte bara tala om att vi har öppet utan även tydliggöra att vi följer alla råd och restriktioner från FHM. Det blir lätt missförstånd när man ser statsministern och statsepidemiologen tala inför folket, då behövs inte bara tydlighet från vår sida utan ibland även ett förtydligande om hur vi anpassar oss efter detta. Det håller vi på med just nu.

Hos Hotel Tylösand finns över 30 konferenslokaler, varav den största tar 700 deltagare, men alla stora konferenser är avbokade.

– Det märks att många vill hålla fysiska konferenser, så en hel del väljer att skjuta upp konferenserna istället för att avboka. Många är till och med inne på sin andra stora flytt – de bokade om från i våras till hösten, och de bokas nu om igen till nästa år istället.

Hotel Tylösand har haft en förhållandevis stark privatmarknad på sistone, även under hösten. Framför allt helger och höstlovet har haft bra beläggning. Dock långt ifrån de vanliga siffrorna, och Elisabeth Haglund ser ett visst bekymmer från november och framåt.

– Vi är jätteglada av att ha haft många privatgäster men är bortskämda med en mix av båda. Hur stor privatmarknaden än är så får vi ju inte våra möteslokaler uthyrda och det medför ett stort tapp.

Det har skett en förändring i bokningsbeteendet, hotellet har gått från gäster med lång framförhållning till merparten sena bokningar. Många aktörer i besöksnäringen upplever en osäkerhet på grund av kortsiktigheten i restriktioner och stödpaket. Även Hotel Tylösand sluter sig till dessa.

– Ja, ovissheten är jättejobbig, inte bara för gäster utan även för personalen. Speciellt nu när korttidspermitteringarna tar slut. Näringen behöver fortsatt stöd för att överleva. Vi har exempelvis varit tvungna att verkställa våra varsel om uppsägning. Branschen behöver de här stöden men det kommer ju inga besked om förlängning. Jag är jätterädd att förlora all kompetens, vi har jättefin personal och den höga kompetens som vi byggt upp genom åren riskerar vi att tappa, säger hon och tillägger:

–Jag vill berömma våra anställda – jag känner att det finns en oro, men de försöker ändå kämpa på och anpassar sig efter när vi har gäster.

Elisabeth Haglund betonar att hon självfallet förstår och respekterar restriktionerna, men flaggar för att ett fortsatt stöd för branschen är av yttersta vikt.

– Jag den första som förstår restriktionerna för hälsan jätteviktiga och ifrågasätter dem inte. Men besöksnäringen är en fantastisk bransch – en framtidsbransch och en basnäring i all högsta grad – som inte kommer att överleva utan stöd. Jag kan inte förstå vinningen i att inte ge oss stöd, det kommer i sådana fall att leda till en stor arbetslöshet.

 Vad skulle du vilja se från politikers och myndigheters håll som skulle underlätta för er situation?

– Det är tufft för de flesta företagen i besöksnäringen och alla är oroliga. Det går så klart inte att förutspå, men FHM behöver vara tydliga med vad som gäller och näringen måste få förutsättningarna för att överleva. De måste förstå att vi behöver fortsatt stöd. Man kan inte vänta med det, det behövs NU om vi inte ska gå omkull.