Annons

House of People ska lyfta Folkets hus

zoom  Krister Manell, Isabelle Lechtman, Marcus Ekemar och Miia Lee på nystartade House of People.
Krister Manell, Isabelle Lechtman, Marcus Ekemar och Miia Lee på nystartade House of People.
NYHETER. Stockholm ska bli ännu mer konkurrenskraftig som konferensstad när ett nyrenoverat Folkets hus med nytt varumärke slår upp portarna vid Norra Bantorget om cirka ett år.
Annons

House of People, ett hus fullt av människor med rum för allt och alla. Det är varumärket som ska sälja konferens- och mötesverksamhet i det anrika Folkets hus när verksamheten kan dra igång om ett år – efter att huset genomgått sin största renovering någonsin.

Redan nu går det att boka via den nylanserade hemsidan houseofpeople.se och tiden kommer att gå snabbt fram till nyöppningen, konstaterar Isabelle Lechtman, vd för House of People och det nystartade bolag som står för driften av konferensverksamheten.

– Det är en jättespännande resa vi har framför oss. Vi ska fortsätta bygga upp vårt kommersiella bolag House of People och växa – idag är vi bara fyra personer. Sen är det alla förberedelser för den operativa verksamheten, med våra samarbetspartner och att fortsätta vara aktiva inom byggprojektet, räknar hon upp.

Kongress under stjärnhimmel

Ända sedan Folkets hus, ritat av arkitekten Sven Markelius, invigdes 1960 har det bedrivits konferensverksamhet i huset. Då var det en av Europas modernaste anläggningar med en kapacitet att rymma 1 000 personer i en och samma kongresshall. Med den renovering som byggnaden nu genomgår ska det kunna utökas till 1 500 personer och i den rymliga kongresshallen kommer besökarna bland annat kunna beskåda en stjärnhimmel som tak. Men de flesta förändringarna kommer inte att vara synliga för blotta ögat, berättar Isabelle Lechtman.

– Mycket handlar om infrastrukturen i fastigheten och den förbättrade kapaciteten från 1 000 till 1 500 personer, med toppmoderna mötesrum. Vi behöver vara i framkant, samtidigt som vi värnar om husets historia och arkitektur.

En byggnad grönklassad av Stockholms stadsmuseum, något som innebär att den bedöms vara särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig och konstnärlig synpunkt, ändrar man nämligen inte på hur som helst.

Skulle Sven Markelius godkänna förändringarna?

– Ja, absolut. Det finns mycket historia bakom hur han tänkte och vi har jobbat tajt med den antikvarie som är involverad, säger Isabelle Lechtman.

Vad betyder det för Stockholm att Folkets hus får ett ansiktslyft och snart kan öppna igen?

– Vi vill ju vara en aktör som kan bidra till att utveckla Stockholm som destination och det här kommer att öka attraktionen och konkurrenskraften för möten, då många vill kunna vara i city och det finns en marknad som efterfrågar det vi kan erbjuda. Och stockholmarna själva kan vara stolta över att ha ett så unikt hus med en sådan historia, ikonisk arkitektur och inbjudande atmosfär.