Annons

Hundlyx på Häringe Slott

zoom Helena Elcar, tillförordnad hotellchef, Häringe Slott.
Helena Elcar, tillförordnad hotellchef, Häringe Slott.
REPORTAGE. Hundägare har blivit en allt större målgrupp sedan pandemin. Häringe slott är ett av de hotell som lockar med både deluxerum och promenader i naturreservatet.
Annons

Förra veckan publicerade Besöksliv en artikel om den växande målgruppen hundägare och om forskningsprojektet ”Hundturism med fokus på livskvalitet och destinationsresiliens” som inleddes i januari i år. 

Ett hotell som har gjort sig känt för att ge hundar ett extra bra bemötande är Häringe slott i Haninge söder om Stockholm. Här finns hundrum i alla kategorier, från budget till svit, dessutom är de fyrbenta gästerna välkomna även i matsalar och sällskapsrum.

– Vi har alltid haft mycket hundar här och efter pandemin blev det ännu fler, säger Helena Elcar, tillförordnad hotellchef. Enligt henne är den hundvänliga attityden en kvarleva från den tidigare slottsfrun Marguerite Wenner-Grens tid. Hon var en kär djurvän och omgav sig alltid med ett stort entourage hundar. Allra hundtätast är det på nyårsafton, eftersom det är fyrverkeriförbud runt slottet.

– Nyår brukar vara fullbokat så in i bomben. För ett par år sedan hade vi över 80 hundar på nyår. Det händer att en och annan mopsar upp sig för att den tycker att den äger slottet, men oftast brukar det inte vara några problem.

Hundvänlig attityd på hotellet

Enligt Helena Elcar brukar hundarna inte heller orsaka några problem andra tider på året, till exempel för gäster som inte är lika intresserade av hundar.

– Vi har hotellrum i olika byggnader, varav några där det inte är tillåtet med hund. Vi har också fem olika matsalar med olika sittningstider, så bortsett från nyår är det inte som någon kennelklubb här. Gäster som inte uppskattar hundar ska inte behöva ha en i knävecken. Men är man hyperallergisk ska man nog inte åka hit.

Andra exempel på hotell som anstränger sig lite extra är Scandic Haymarket i Stockholm, vars konditorer bakar hundkex åt de fyrbenta gästerna, och Hotel Diplomat i Stockholm som lockar med ett ”Very Important Pet”-paket som inkluderar hundsäng, filt, tuggleksaker, hundgodis och mat- och vattenskålar.

Knistad Herrgård utanför Skövde har gjort om alla rum till hundrum, tagit fram en promenadkarta och tar inte någon extra avgift för hundar, något som annars är vanligt.

Du kan läsa ett större reportage om hundar på hotell i senaste numret av Besöksliv – affärsmagasinet för Sveriges roligaste näring sedan 1916. Alla medlemmar i Visita får ett exemplar av magasinet per anläggning genom sitt medlemskap. 

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!