Sänkta hyror spelar en nyckelroll för att restauranger och hotell ska kunna finnas kvar även efter coronakrisen. Besöksliv har tidigare rapporterat om att Visita uppmanar alla fastighetsägare att göra vad de kan för sina hyresgäster för att undvika konkurser. En krögare som fått igenom hyreslättnader är Björn Persson som äger restaurangerna Koka och Familjen i Göteborg.
– Vi har två lokaler med två olika hyresvärdar. För Familjen på Arkivgatan blev det klart i går att vi får helt hyresfritt under april månad vilket är väldigt tacksamt. Sedan ska vi utvärdera för kommande månader hur konjunkturen ser ut då, säger Björn Persson.
Tappat 70 procent av intäkterna
För den andra restaurangen, Koka, har Björn Persson precis inlett förhandlingar med hyresvärden. Han hoppas och tror att samtalen ska leda till en hyreslättnad. Koka har huserat i samma lokal i 20 år, men nu har omsättningen minskat med drygt 80 procent som direkt följd av Coronakrisen.
– Jag förstod i början av förra veckan att hyrorna var något som jag var tvungen att ta tag i och att det är så här vi krögare måste jobba framåt. Fastighetsägarna har en helt annan finansiell tyngd än vad vi har och har möjligheten att hjälpa oss, så jag sträckte ut en hand till dem, säger Björn Persson.
Vad betyder det för din verksamhet att du får hyresfritt för april månad?
– Det betyder extremt mycket. Lokalhyra är en väldigt stor kostnad för mig som jag nu blir av med. Det kommer påverka resultatet positivt och stärka min förmåga att betala ut löner till de anställda som vi nu har korttidspermitterat, säger Björn Persson.
Under onsdagen presenterade regeringen ett nytt krispaket som innehåller en tillfällig rabatt för hyreskostnader i särskilt utsatta branscher, där restaurang- och hotellnäringen ingår. Inriktningen är att staten bär 50 procent av hyresnedsättningen upp till 50 procent av den fasta hyran. Men en halverad kostnad är för många aktörer inte tillräckligt.
”En bra början”
Björn Persson skulle vilja se en lösning där hyrorna baseras på aktuell omsättning.
– Förslagen som regeringen hittills kommit med är en bra början, men det kommer krävas fler åtgärder. Kan man lätta på hyrorna kraftigt för hela branschen skulle det vara utmärkt, snarare än att göra insatser där kostnader skjuts upp och bara förlänger lidandet, säger han och fortsätter:
– Om alla kunde enas om en omsättningsbaserad hyra, förslagsvis runt sex procent av intäkterna, hade det blivit väldigt mycket enklare. Då blir kostnaderna i proportion till det vi drar in och chansen att överleva ökar kraftigt.