Annons

Icehotel förstår värdet av senior kompetens

zoom FOTO: Asaf Kliger Marie Herrey FOTO: Rebecca Lundh
FOTO: Asaf Kliger Marie Herrey FOTO: Rebecca Lundh
NYHETER: Icehotel tilldelas Senior Talent Award för sin rekrytering av seniora medarbetare. Vd Marie Herrey berättar om fördelarna med att rekrytera sextioplussare.
Annons

På Icehotel i Jukkasjärvi är ålder bara en siffra, här premieras erfarenhet och en bra åldersblandning hos de anställda, något som visat sig vara ett vinnande koncept. Hotellets vd Marie Herrey, 56 år, ser mängder med fördelar med att inte sortera bort äldre sökande och har i stället anställt flera personer över 60 år till olika viktiga tjänster.

– Jag vill gärna ha en blandning av både ålder, kön och nationaliteter hos våra medarbetare. Jag tycker själv att jag är bättre än någonsin, skrattar hon. Jag kan inte förstå varför en högre ålder skulle vara en nackdel, jag har min farmor Bojan som världens bästa förebild och hon jobbade till hon blev 96, säger hon.

Berätta om fördelarna med att våga anställa äldre personer inom just besöksnäringen, som ofta lockar många yngre.

– Ibland får man höra att det kan finnas en risk med att äldre inte stannar så länge i en tjänst, men om man är realistisk, hur länge stannar en 23-åring? Inte nödvändigtvis längre alls. Lika mycket som det behövs unga personer med nya idéer så behövs det äldre anställda med stor erfarenhet bakom sig.

Vad betyder det att få utmärkelsen Senior Talent Award Företag 2024?

– Det betyder jättemycket, men egentligen har jag inte gjort något annat än att vara förnuftig. Jag har bara anställt den bäst lämpade personen för jobbet. För mig är det självklart men jag vet att det finns ett problem med ålderism i hela arbetslivet.

Hur kan det yttra sig?

– Man kan exempelvis få höra att man är överkvalificerad till vissa tjänster när man söker men då undrar jag- är det något man skulle ha problem med om det gällde ens barns lärare eller en kirurg, att de är överkvalificerade för jobbet? Vi fick faktiskt en jobbansökan här bara för tio minuter sedan från en äldre person, det gör mig så glad att det kanske har att göra med att vi fick det här fina priset Senior Talent Award.

Vill du berätta lite om vad du ser fram emot på Icehotel i vinter?

– Gärna! Det finns mycket, speciellt eftersom Icehotel firar 35 år i år. En del i firandet kommer vi skapa en ny isbar i den permanenta delen av hotellet, vi gör det ihop med den svenska astronauten Christer Fuglesang och temat är rymdinspirerat. När vi öppnar för säsongen den 13 december livesänder vi över hela världen, jag kan inte berätta alltför mycket just nu men vi kommer ta vara på att det sker på Lucia, så mycket kan jag säga.