Kirurgen som skulle operera Damien Linsleys axel konstaterade krasst: ”Visst kan du fortsätta jobba som snickare efteråt. Men hur mycket mer smärta vill du ha i ditt liv?”.
Damien kom fram till att det var dags att byta bana. Han bestämde sig för att satsa på det som i flera år varit hans hobby, och som han ägnat sig åt hemma i köket i Jönköping – att brygga öl.
– Jag startade mitt aktiebolag Idlewild 2014 och började brygga lite halvseriöst i väntan på operationen, berättar Damien, som flyttade till Sverige från Australien för snart 20 år sedan.
”Jag tackade nej säkert tio gånger”
Under konvalescensen letade han efter en lämplig lokal för sitt nya bryggeri, som han också ville kombinera med en bar och restaurang. Damien hade redan förälskat sig i Tändsticksområdet, det gamla fabrikskvarteret i centrala Jönköping med butiker, restauranger, gallerier och andra kulturlokaler.
– Det påminner om vissa kvarter i Melbourne, där jag träffade min svenska fru.
Ett kafé i området var på väg att stänga och Damien erbjöds att ta över lokalen.
– Jag tackade nej säkert tio gånger. Köket, där jag tänkt ha själva bryggeridelen, var alldeles för litet. Men lokalen var så fin och läget helt perfekt så jag sa ja till slut.
Idlewild Beer Café öppnade 2016. Damien jobbade nästan dygnet runt eftersom det inte gick att brygga mer än 60 liter öl åt gången i det pyttelilla köksbryggeriet. Och ölen gick åt.
– Tajmingen var perfekt för att starta ett litet bryggeri. Intresset för småskaligt och hantverksmässigt producerad öl, sprit och vin hade väckts och blivit stort i Sverige, säger Damian.
Ett större bryggeri föds
Efter några år fick han möjlighet att ta över ännu en lokal i Tändsticksområdet, inte mer än hundra meter från ölkafét och stor nog för en betydligt större bryggeriutrustning. I dag kan Damien brygga 2 000 liter per omgång.
I ölkaféts bar finns tolv kranar med olika sorters öl. Utbudet varierar hela tiden, men mellan sex och åtta av dem är alltid Idlewilds egna. Resten kommer från andra små svenska bryggerier.
Damien experimenterar hela tiden i bryggeriet och stamgästerna vet att vid nästa besök är chansen stor att de kan prova något nytt.
Matmenyn domineras av hamburgare i olika varianter. En del smårätter serveras också.
Sedan starten har Damien arbetat med att utveckla företagets två delar parallellt, bryggeriet och restaurangen.
– Min tanke har hela tiden varit att bygga upp en kundbas och Idlewilds varumärke innan jag gör större investeringar, säger han.
Lagom fart framåt
I dag har Idlewild 7 anställda och omsätter ungefär 7,5 miljoner kronor totalt för bryggeri- och restaurangverksamheten. Idlewild-öl säljs i ett tiotal Systembolagsbutiker och levereras också till en handfull andra restauranger i Jönköping. Till det stora Quality Hotel Match (17 våningar, 229 rum), som öppnade i Tändsticksområdet 2022, brygger man ett eget öl: Match IPA.
Damiens ambition är att utöka och sälja Idlewilds öl till ännu fler restauranger, barer och hotell.
– Det är en långsam process, men efter nio år börjar vi nu bli kända, inte bara i Jönköping.
Han är heller inte främmande för att öppna fler restauranger.
– De tankarna finns absolut. Jönköping växer hela tiden. Och vi har många gäster som kommer från städer runt omkring, så det finns definitivt potential även på andra orter. Men det är ingenting jag kommer kasta mig in i. Läget måste vara rätt.
Ser du fler Idlewild Beer Café-restauranger framför dig?
– Ja, men inte nödvändigtvis. Det beror helt på hur den lokala marknaden ser ut. Om det redan finns två hamburgerställen som serverar öl i en liten stad är det inte säkert att det är en bra idé att öppna en till. Då får man göra något annat där, säger Damien Linsley.
Vilken är 2025 års öltrend?
– What’s old is new again. IPA har länge varit det stora när det kommer till svenskt hantverksbryggt öl. Nu tror jag att traditionell pilsner och traditionell lager kommer tillbaka, även om det såklart alltid varit populärt. Ett av våra senaste öl är en traditionell tjeckisk pilsner, säger Damien Linsley.
Läs mer om Jönköpings besöksliv och nya Tändsticksområdet.