I fredags meddelade regeringen att gränsen för 50 personer i samband med offentliga tillställningar och allmänna sammankomster ligger kvar. Inrikesminister Mikael Damberg presenterade också de två förslag på undantag som ska underlätta för näringsidkare i besöksnäringen. Inget av dem omfattade dock nöjesparkerna, som i sommar har fått stå tomma och dagligen förlorat miljontals kronor.
Beskedet från regeringen skapar oro för framtiden, skriver TT.
”Nu är vi rädda för att det inte blir någon Halloween, som är en viktig säsong för flera av oss. Inte heller några julmarknader, som är enormt viktigt inte minst för Liseberg”, säger Christer Fogelmarck, koncernchef på Parks and Resorts – ägare till Gröna Lund, Skara Sommarland, Kolmården och Furuvik.
Enligt nöjesparkernas senaste prognoser för årets tapp till följd av att de har tvingats hålla stängt är för Liseberg 2,5 miljoner uteblivna besökare och 508 miljoner kronor i tappat resultat jämfört med förra året. För Parks and Resorts blir tappet 2,4 miljoner besökare och 455 miljoner kronor, enligt TT.
De ekonomiska förlusterna är också omfattande för destinationerna där nöjesparkerna finns.
”Nöjesparkerna är motorerna för den lokala besöksnäringen, nu är det fem miljoner människor som inte äter på restaurang, bor på hotell, eller stannar på macken”, säger Christer Fogelmarck till TT.
”Nu ser det inte ut som att det inte blir några intäkter förrän våren 2021 – eller kanske våren 2022”, säger han.
Liseberg meddelade på fredagen att man ställer in årets Halloweenfirande.
”Det är svårt att tolka regeringens information i dag på något annat sätt än att det inte finns förutsättningar för att vi kan öppna”, säger Andreas Andersen, vd för Liseberg, till GP.