Göteborgs restauranger var tidigt ute med att testa det cirkulära flergångssystemet Panter, vilket består av återvinningsbara muggar och tallrikar. De miljövänliga behållarna kopplas ihop med förpackningen via en QR-kod och sen kan take-away gästerna lämna tillbaka det man ätit och druckit ur till en annan restaurang eller ett café som också är med i Panter-systemet.
Förpackningarna diskas, kan användas hundratals gånger och sedan återvinns de till nya muggar och tallrikar. Idén testades under en konsert i maj men är nu i gång och används av flera matställen. Jonas Westman på restaurang Waste vid Johanneberg Science Park i Göteborg är en av förespråkarna för initiativet.
– När vi och vår systerrestaurang Ooto fick frågan kändes det som en självklarhet att testa från start. Waste har inte uppmuntrat användandet av engångsartiklar tidigare så Panter är nog något vi önskat.
Har ni fått respons från era gäster?
– Ja och den är mycket positiv! Några är lite tveksamma första gången vi erbjuder en låda men när de förstår hur enkelt det är blir även de positiva.
Vad tror du det här initiativet gör för restaurangbranschen i stort?
– Restauranggästerna kommer kräva miljövänligare alternativ så någon form av retursystem kommer vara nödvändigt för branschen.
Hur skulle du motivera andra krögare att vara med?
– Känslan av att vara med och påverka räcker som argument tycker jag men även den ekonomiska aspekten är viktig. Engångsmaterial kommer bara att bli dyrare.
Varför görs det här just nu?
– Den globala miljökrisen blir svårare att förneka. Panter kommer inte en dag för tidigt.
Hur ser du på Wastes plats i Göteborgs krogliv?
– Waste vill vara det goda exemplet som matsvinns-restaurang. Det är inte lätt men vi försöker hela tiden bli bättre. Genom att kommunicera med våra gäster lyckas vi få ner tallrikssvinnet på ett väldigt bra sätt.
Panter-systemet med flergångs-take away är ett samarbete mellan Göteborgs Stad, Kretslopp och vatten, GotEvent och Goteborg & Co, Innerstaden Göteborg, Nordstan, Avenyföreningen och TINT och finansieras av stöd från Naturvårdsverket.