Annons

Intensiva förhandlingar för Visita

zoom Torbjörn Granevärn är Visitas förhandlingschef.
Torbjörn Granevärn är Visitas förhandlingschef.
NYHETER. Årets avtalsförhandlingar har nu gått in i ett aktivt skede och förhoppningen är att ett nytt märke finns på plats på måndag den 31 mars. Därefter väntar besöksnäringens slutförhandlingar.
Annons

Årets avtalsrörelse befinner sig i en intensiv fas och flera dagar i veckan möts Visita och Hotell- och restaurangfacket (HRF) i förhandlingsrummet.

– Båda parter vill utveckla branschen men inte helt oväntat finns det betydande utmaningar i en del frågor där vi står långt ifrån varandra. Med det sagt har vi en konstruktiv dialog och samtalsklimatet är gott, säger Visitas förhandlingschef Torbjörn Granevärn.

Parallellt förs också dialog med Visitas styrelse och förhandlingsdelegation. Den input som kommer från representanter för medlemsföretagen i olika frågor har ett stort värde.

– Vi tackar särskilt för att de med kort varsel ställt upp och svarat på olika enkäter vi har sammanställt för att få underlag för bedömningar i olika frågor som är uppe på förhandlingsbordet. En omfattande dialog med tillhörande avstämningar i olika frågor sker också med andra arbetsgivarorganisationer och med Svenskt Näringsliv, berättar han.

Positivt med längre avtalsperiod

I slutet av förra veckan fick parterna inom industrin en första hemställan av de opartiska ordförandena. Förslaget innebar en avtalsperiod på tre år, där det sista året skulle vara uppsägningsbart och ett totalt avtalsvärde om 7,7 procent. Arbetsgivarsidan tackade ja till hemställan men den fackliga sidan tackade nej utifrån nivån på löneökningarna, som de menade var alldeles för låg.

Torbjörn Granevärn förklarar att Visita ser det som positivt att en längre avtalsperiod diskuteras eftersom det ger stabilitet och förutsebarhet. Inte minst med tanke på det osäkra omvärldsläge vi befinner oss i. Men eftersom inte båda parter accepterar den första hemställan kommer ytterligare en hemställan att lämnas. I skrivande stund är det inte bestämt när den andra hemställan kommer att överlämnas men sannolikt i helgen med svarsfrist för parterna fram till måndag den 31 mars då de nuvarande avtalen löper ut.

– Avtalsperiodens längd är betydelsefull men det är oerhört viktigt att kostnadsnivån också blir relevant och rimlig. Vi kan inte ha en kostnadsökning som är större än vi klarar av. Det är viktigt att balansera så att svensk konkurrenskraft i vart fall inte försämras i jämförelse med andra länder.

Nytt avtal – eller varsel

Den internationellt konkurrensutsatta industrisektorn ska sätta det så kallade ”Märket”, alltså nivån på kostnadsökningarna och perioden som avtalet gäller. Märket följs sedan av besöksnäringen och övriga sektorer på Sveriges arbetsmarknad.
– När vi förhoppningsvis har fått ett märke på plats den sista mars går våra förhandlingar in i ett slutskede där utfallet antingen blir ett nytt kollektivavtal eller varsel om konfliktåtgärder. I slutändan kommer vi dock få ett nytt kollektivavtal på plats på något sätt, säger Torbjörn Granevärn.

LÄS ÄVEN vår artikel om Visitas viktigaste frågor under avtalsrörelsen 2025