Annons

”Jag har fått ta mycket skit genom åren”

zoom Jenny Roshage-Theander, restaurangchef på Näsby slott, har tilldelats  Karin Franssons mentorpris. FOTO: Vanja Vilbern/Årets kock.
Jenny Roshage-Theander, restaurangchef på Näsby slott, har tilldelats  Karin Franssons mentorpris. FOTO: Vanja Vilbern/Årets kock.
NYHETER. Hon beskrivs som en ödmjuk ledare som varje dag i det tysta peppar och stärker sina medarbetare – framför allt unga och kvinnor. Nu har Jenny Roshage-Theander, restaurangchef på Näsby slott, belönats med Karin Franssons mentorpris. – Det är det finaste priset en ledare kan få, säger hon.
Annons

Grattis till priset, hur känns det?

– Fantastiskt! Är överlycklig!

Vad betyder det för dig personligen att du fått den här utnämningen?

– Otroligt mycket! Att kämpa med att försöka göra skillnad i vår bransch för att sedan få det finast pris en ledare kan få är ju ett kvitto på att jag är på rätt väg. Jag är både stolt och rörd att så många kollegor och före detta kollegor valt att nominera mig, det betyder allt. Karin är en ledstjärna och var tidig med sitt sätt att flytta personal.

Varför är det viktigt att lyfta kvinnliga kockar?

– Jag tycker det är viktigt att lyfta alla människor så att de kan komma till sin fulla potential. Men eftersom tjejer inte är lika representerade ute i våra kök behöver vi se över varför det är så och ge dem den plats de förtjänar.

Och hur gör du det i ditt dagliga arbete?

– Jag är en närvarande ledare. Genom närvaro kan jag hela tiden ta pulsen på personalen hur de mår och vem som behöver lite extra push just idag. Morgonmötet är A och O. Långsiktigt handlar det om att ha en plan för hur personen ska utvecklas och känna sig delaktig.

Du har arbetat i branschen i 15 år, bland annat som kock, kan du berätta – hur har det varit?

– För 10-15 år sedan var det inte en så sund arbetsmiljö. Tjejer fick inte ta plats och om de gjorde det ansågs de vara de jobbiga. Jag har fått ta mycket skit genom åren från både manliga kockar men också från chefer som inte vetat hur man får bete sig. Det är sånt jag vill motverka och tycker alla människor förtjänar en bättre tillvaro än så. Som ägare eller högre chef till ett företag har du ett ansvar gentemot din personal, det önskar jag fler tog på allvar.

Har arbetsmiljön för kvinnliga kockar förbättrats sedan du började, i så fall hur och vad beror det på?

– För att vi har adresserat problemet och börjat prata om det. Att män blivit mer uppmärksamma på hur tjejer inte släpps in eller hur de behandlas sexistiskt. I min nuvarande roll har jag sett till att rekrytera ett team som också tycker det är viktigt att killar och tjejer är lika mycket värda. Det har gett oss en sund arbetsplats som låter alla vara delaktiga i verksamhet. Skulle säga att Näsby Slotts kök är det mest sunda kök jag arbetat med och det syns i vår kreativitet och glädje som team.

Vad behöver branschen göra framåt för att locka fler kvinnor till kockyrket?

– Vi behöver aktivt jobba med att skapa sunda, trygga och inspirerande arbetsplatser. Det gäller såklart inte bara för kvinnor. Viktigt att poängtera är att jag inte vill att kvinnor ska behöva en favör, jag tror inte vi är svagare. Utan jag vill att vi ska ha samma möjligheter. En ägare eller chef sätter tonen vad som ska få tillåtas på just sin arbetsplats. Så det börjar med cheferna.

Och slutligen, du beskrivs som en förebild för kvinnliga kockar, hur är en sådan? Kan du ge några tips? 

– För mig är en förebild någon som ”walk the walk”. Min styrka som chef är bland annat att jag jobbat på det flesta positioner i ett kök/konditori. Det skapar en ömsesidig respekt att vi är på samma plan. Att någon genuint bryr sig om personalen imponerar alltid på mig. Om medarbetarna mår bra kommer de ta hand om gästerna. Alla vinner!