Annons

”Jag ser inte hur det skulle påverka smittspridningen negativt”

zoom Linda Eriksson, kommersiell chef på O'Learys.
Linda Eriksson, kommersiell chef på O'Learys.
NYHETER. Låt restauranggästerna stanna tills fotbollsmatchen är avslutad! För såväl gästens som sportrestaurangernas inkomsts skull. Inför fotbolls-EM ska restaurangkedjan O’Learys uppvakta regeringen med det förslaget.
Annons

De fortsatta restriktionerna för restaurangerna, med en stängning klockan 22:30, innebär att gästerna inte kommer att hinna se slutet på de fotbollsmatcher under EM som startar klockan 21.

– Vi skulle se positivt på om vi fick visa matcherna till slutsignal för de gäster som redan har bokade bord och befinner sig hos oss, säger Linda Eriksson, som är kommersiell chef på franchisekedjan O’Learys.

Hon förtydligar att de inte skulle släppa in nya gäster efter en viss tid samt sluta servera alkohol efter ett visst klockslag, och förklarar hur kedjan under pandemin har arbetat proaktivt och tagit steg utöver restriktionerna för att skydda medarbetare och gäster.

– Vi är i grunden förstående för behovet av restriktioner. Samtidigt vore det olyckligt för alla fans som sett fram emot EM att inte få ta del av upplevelsen i en säker miljö. Och för alla restauranger som länge haft det tufft skulle det innebära ett stort avbräck.

Bland annat har matchen Sverige-Spanien den 14 juni starttid klockan 21, liksom ytterligare gruppspelsmatcher, hälften av åttondelsfinalerna, hälften av kvartsfinalerna, samt semifinalerna och finalen.

Tror du att fansen samlas på annan plats om de vet att de inte får sitta kvar matchen ut? 

­– Det är ju en gissning, men ja, jag tror att en hel del gäster inte skulle komma till oss alls då.

Tror ni verkligen att det finns en möjlighet att regeringen skulle gå er till mötes?  

– Vi hoppas och vill tro det, det skulle göra stor skillnad. Och det ligger några veckor framåt i tiden.

Vad skulle uteblivna gäster under EM innebära i inkomstbortfall? 

– Svårt att säga exakt, men varje krona spelar roll. Vi har en lång period utan någon omsättning att tala om bakom oss och utbetalningen av stöd drar ut på tiden – och den summan blir kanske inte heller den man trott. Många restauranger har det kämpigt.

Finns det en risk att restaurangerna tappar respekten för reglerna och struntar i dem? 

– Jag vill inte tro det. Alla gör allt de kan för att säkra miljön. Men jag ser inte hur det skulle påverka smittspridningen på ett negativt sätt att gästerna på restaurangen får stanna lite längre och se hela matchen.

Politikerna har talat om en risk för trängsel i samband med att gästerna lämnar restaurangerna. 

­– Men det är ju många som lämnar lokalen även när sluttiden är 20:30. Och vi skulle ju hjälpas åt och se till att gästerna lämnar lokalen på ett säkert sätt.

Vad riskerar restaurangerna om de överskrider tidsgränsen? 

– Det finns ingen ägare som vill bryta mot restriktionerna. Hela branschen respekterar de riktlinjer som finns. Vi har gått längre än vad som krävts och vi vill inte vara besvärliga eller ifrågasättande. Vi vill hitta en väg där vi både hjälper fans och restauranger och samtidigt säkrar mot eventuella risker.

Vad tror du regeringen skulle kunna se som reell risk med ert förslag? 

– Ingen har varit i denna situation, det är förstås svårt att ha koll på konsekvenserna av olika insatser. Men vi ser inga risker för negativa effekter av vårt förslag. Och det vore en oerhört stor skillnad för oss om vi kunde visa hela matcherna.