Fredrik Janson, vd på Destination Falkenberg sitter och filar på en text om strategin framåt när Besöksliv hör av sig. Han och hans kollegor arbetar i huvudsak med två fokusområden för destinationen, mat och naturturism.
De samarbetar med matentreprenörerna som utgör Falkenbergs Skafferi och som bland annat ordnar Falkenbergs Matdagar och det senaste samarbetet har skett ihop med Chalmers och Derome träteknik som i sin tur jobbat ihop med Falkenbergs Gymnasieskola.
– Mitt jobb innebär att locka både invånare och besökare, gärna ut i naturen. Då måste man också göra det lite kul att vistas i den. En ny cykelled invigdes nu i september och så går ju Hallandsleden genom hela Halland, en så bra plats för det här projektet, säger Fredrik Janson.
Ska bli trevligt utflyktsmål
Projektet är ett arkitektritat vindskydd på två våningar och eldplats som ska stå längs Hallandsleden och utgöra ett trevligt utflyktsmål för familjer och andra naturintresserade besökare.
Designen och ritningen har tagits fram av Annie Carlsson Johannesson som en del utbildningen vid Chalmers arkitektutbildning och Derome sponsrar med material.
– Det ska vara både funktionellt och roligt, syftet är att lyfta naturturismen och så är det extra kul att eleverna på Falkenbergs gymnasium är engagerade och bygger vindskyddet, säger Fredrik Janson.
Och vem står för notan?
– Ja, i grunden är det ju jag haha. Men, är man smart så kan det ju också bli mycket bra. Vår samverkan med Chalmers har inte kostat oss någonting och sen fick vi med oss Derome som står för materialet. Alla transporter och kostnader för att göra i ordning marken får vi ju dock betala. Marken som vindskyddet kommer att stå på är svenska kyrkans i Krogsered kommun och planen är att ge vindskyddet till Krogsered sen.
Kommer man kunna boka vindskyddet?
– Det blir först till kvarn. Vi har just spelat in en till film från byggandet så man ska kunna följa byggprocessen, det är ju en grym utmaning för eleverna på skolan. Vår tanke är ju att vi ska fortsätta med kanske fler vindskydd och så liknande projekt. Vi tittar på Danmark till exempel.
Blir det ungefär som den danska konstnären Thomas Dambos troll, integrerade enorma konstverk som placerats ut i skogar över hela världen?
– Ja, de har vi sett. Vi kanske inte gör exakt samma sak men vi samverkar här i Halland för att ta fram en mängd olika reseanledningar, attraktionspunkter. Det ska gärna vara saker som sticker ut, jag skulle aldrig sätta ut något tråkigt som till exempel ett sådant där vindskydd som man hade i scouterna, säger Fredrik Janson.