Frågan om rollen som SVT:s julvärd – en tradition som började med Bengt Feldreich 1959, – kom helt oväntat. Tareq Taylor som satt i bilen, behövde stanna till och återhämta sig under några minuter.
– Det känns väldigt stort och hedersamt. I mina jular har julvärden alltid funnit med och när ljuset tänts i rutan har julen börjat på riktigt. Och även om julens fokus ligger på umgänge, så har TV:n alltid fått stå på lite grann i bakgrunden. Kalle och Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton är klassiker jag inte missar, säger Tareq Taylor.
Kock har Tareq Taylor arbetat som sedan 1980-talet. Han drev under flera år Slottsträdgårdens Kafé och Restaurang Trappaner i Malmö innan att öppnade sin nuvarande restaurang och matstudio Kockeriet i samma stad.
Aktuell med kokbok om grytor
För allmänheten – den nationella liksom internationella – är matprofilen dock mest känd för sin programserie “Tareq Taylors nordiska matresa” som sänts i över 100 länder världen över.
Därtill har han även givit ut sju böcker på mattema och i dagarna släpps hans åttonde. “Middag i en gryta” blir en uppföljare av hans tidigare kokbok “Mat på en plåt”.
– Grytor har alltid varit en favoriträtt. De är så bra för de sköter sig själva och medan de puttrar kan man göra andra saker. Och så kan de lagas i förväg och smakar dessutom ofta bäst när de fått stå någon dag eller två, säger Tareq Taylor om boken som innehåller recept på grytor från hela världen – från malaysisk laksa till svensk kalops.
Hur firar du jul vid sidan av julvärdskapet?
– Jag firar två julaftnar; en med de allra närmaste den 24:e och en med hela släkten den 26:e. På själva julafton blir det rätt traditionellt julbord med sill, dansk ribbestek, rödkålssallad, “ris à la Malta” osv. På annandagen är det kalkon som gäller, en tradition som jag fört vidare från min morfar som var britt. För mig handlar juldagarna om matlagning och umgänge.