Det har varit en tuff månad för Thörnstöms Kök, restaurangen som har bjudit göteborgarna på skandinavisk kokkonst i 23 år och belönats med en Michelinstjärna. Coronakrisen har tvingat makarna Thörnström att säga upp merparten av sina anställda och stänga flaggskeppet från och med den 25 april och på obestämd tid.
– Elva heltidsanställda och inga gäster på insidan, det blev för tungt. Så nu har vi riktat om verksamheten och kör all produktion från vår andra restaurang, Thörnströms Privata rum, med tre anställda tills situationen förändras, säger Anne Thörnström.
Kreativa lösningar
Möjligheten att äta inne på Thörnströms Privata rum finns kvar, där gästerna precis som det låter kan sitta helt enskilt. Numera serveras också ”Dagens lunchlåda” på Gustav Adolfs torg mitt i Göteborg och gästerna erbjuds en trerättersmiddag via drive through på fredags- och lördagskvällar. Krisen har tvingat fram kreativa lösningar som nu hjälper företaget att överleva.
”Tuffaste månaden i mitt liv”
– Den här månaden har varit den längsta och tuffaste i mitt liv. Man tvingas sitta på så många stolar samtidigt. Driva företaget framåt, lösa akuta personalfrågor och tvärbromsa ekonomiskt på en gång. Men jag känner mig faktiskt väldigt stark och det föds faktiskt nya affärsmöjligheter hela tiden, säger Anne Thörnström.
Thörnströms valde att inte använda regeringens system för korttidspermitteringar. Det kändes inte genomförbart för deras del, berättar Anne.
– Regeringen gör såklart mycket bra nu, men jag tyckte att det kändes för svårt att använda korttidspermitteringarna. Det hade inneburit en kostsam väntan i flera månader när vi inte vet hur läget ser ut framöver. Det funkar inte för små företag som oss, säger Anne Thörnström och fortsätter:
– Jag sa till Håkan redan i mitten av mars att regeringen borde tagit ner arbetsgivaravgiften direkt istället, det har hjälpt oss oerhört mycket. Nu kom den insatsen för sent, men det är såklart lätt att vara efterklok.
Berömmer kommunens agerande
Hon berömmer dock Göteborgs kommun som tog emot deras idé om lunchservering på Gustav Adolfs torg på ett positivt sätt och snabbade på handläggningsprocessen. Anne Thörnström hoppas att alla kommuner i Sverige nu möter restauranger och deras kreativa lösningar på samma sätt, för att öka företagens överlevnad.
Thörnströms Kök-lokalen som huserat restaurang i 23 år kommer nu hållas tom tills restriktionerna lättar och situationen bedöms tillräckligt lovande för att kunna slå upp dörrarna igen. Anne Thörnström har hopp om framtiden.
– Det är det här vi kan och har passion för. Nu hoppas vi bara att situationen inte blir långvarig. Jag tror att folk kommer gå man ur huse när de har suttit hemma länge och längtat efter god mat. Då kommer vi kunna återanställa vår personal och köra på igen, säger hon.