En stor del av utsläppen av växthusgaser globalt och i Sverige, är kopplade till livsmedelssektorn. Svenska Mässan Gothia Towers genomförde under 2023 kompletta klimatberäkningar enligt standarden Greenhouse Gas Protocol. De visade att det är mat och dryck som har störst klimatpåverkan.
– På en bra sommardag serverar vi kanske 2 400 frukostar, så det är inte svårt att räkna ut att våra frukostar har en stor påverkan, säger Fredrik Andersson, Culinary Executive Chef på Svenska Mässan Gothia Towers.
Hotellet lanserar nu serveringsförslag på olika frukostmenyer som är klimatmedvetna och som tar avstamp i Världsnaturfonden WWFs One Planet Plate, där man tillsammans med forskare har räknat ut en gräns för hur mycket växthusgaser en måltid får släppa ut. Allt för att man vill hålla sig inom ramen för Parisavtalet och klara FNs klimatmål.
Klimatsmarta frukostalternativ
– Vi tycker att vi alla behöver hjälpas åt för att nå dessa mål som är ganska högt satta. Detta är en ambitiös plan och vi har inte sett detta på något annat hotell i Sverige. Många vet ju att det är bra att äta mer klimatsmart, men nu kan vi guida våra gäster till det, säger Fredrik Andersson.
Den klimatmedvetna frukosten finns i tre olika alternativ och består av ett sammansatt serveringsförslag från frukostbuffén. Dessa alternativ ligger inom gränsvärdet för WWF One Planet Plate.
Utöver serveringsförslagen informeras också gästerna om hur stor klimatpåverkan varje produkt på frukostbuffén har, genom en graderad skala från grönt till rött som är baserad på beräkningar av forskningsinstitutet RISE.
– Vi vill inte komma med pekpinnar mot våra gäster, men vi vill gärna ge dem information och möjligheter att få en god och hållbar start på dagen.
Vill sprida inspiration till hela branschen
Fredrik Andersson vill gärna att matens klimatpåverkan lyfts mer i hotell- och restaurangbranschen.
– Vi hoppas att detta kan inspirera fler i branschen till liknande initiativ, så att vi fortsätter öka kunskapen och medvetenheten kring matens klimatpåverkan.
Sedan tidigare har hotellet arbetat med att minska svinnet på frukostbuffén, bland annat genom att gästerna får mindre tallrikar. Dessutom serveras maten på mindre fat, vilket gör att gästerna automatiskt tar mindre mat på sina tallrikar.
– Vi vet att en större tallrik innebär att man tar mer mat, så svinnet har vi tagit ett bra grepp om, säger Fredrik Andersson.
Exempel på en klimatsmart frukost:
(0,44 kg CO₂e)
1 kopp kaffe
1 glas apelsinjuice utan fruktkött
1 st ljust surdegsbröd
2 skivor ost
2 skivor gurka
1 st croissant
2 dl havregrynsgröt
1 dl mellanmjölk
1 msk äppelmos
1 tsk kanel