Annons

Kocken Lina Ahlin: ”Det här är en långsiktig arbetsplats”

zoom Lina Ahlin och Henrik Eriksson vill skapa en hållbar arbetsmiljö på Wanås hotell.
Lina Ahlin och Henrik Eriksson vill skapa en hållbar arbetsmiljö på Wanås hotell.
NYHETER. Stockholms restaurangbransch kan vara tuff för de med små barn. Nyligen tog Lina Ahlin och partnern Henrik Eriksson över restaurangen på Wanås hotell i Skåne. Här vill de skapa en hållbar arbetsmiljö för de anställda – och en meny som talar samma språk.
Annons

– Jag kände en oro inför det här med att få allt att gå ihop hemma i Stockholm. Jag hörde ju hur andra hade det med att hämta och lämna på dagis, ett ständigt tokpusslande, säger kocken Lina Ahlin.

Det skulle komma att bli allt svårare att synka scheman mellan två kockar som också är föräldrar åt en 1,5-åring. Lina Ahlin har haft en gedigen karriär, senast på Agrikultur, men också prisad som Årets Rising Star 2015 av White Guide när hon jobbade på Frantzén. Föräldraskapet fick både henne och Henrik Eriksson att tänka till. De började också längta till landet.

Wanås slott i Skåne är känt för sin konst med specialinriktning på skulptur och installationer. Sedan drygt två år tillbaka finns även hotell med 11 rum och restaurang i separata gamla stallbyggnader. Det finns även en ekologisk jordbruksverksamhet.

– Vi sov över på hotellet en natt förra sommaren och det var helt magiskt. På morgonen gick vi och hälsade på kossorna och tänkte att så här vill vi leva, säger Lina Ahlin.

Än så länge är de i uppstartsfas. Restaurangen har öppet exklusivt för hotellgäster, och på helger. Till sommarsäsongen kommer det skruvas upp till sju dagar i veckan. Det är än något tidigt att prata om hur menyn kommer att se ut i detalj, men kockarna lovar att det ska ”kännas Wanås”.

– Vi har vårt eget smör och ligger i startgroparna för att kunna göra egna ostar på gårdens mjölk.

Har ni hittat bra producenter att samarbeta med? Och har ni tänkt något kring signaturrätt?
– Det finns många som Wanås har redan. Någon har sparris, en annan har grönkål och även om merparten av fokus självklart kommer ligga på grönsaker så har vi ju tillgång till den här gårdens fina mjölkkor. Vi kommer säkert att ha en tartar på menyn, gjord på vårt kött. Och en egen färskost på mjölken från kossorna.

Det låter som ni fått ganska fria händer.
– Ja, ganska. Men uppdraget är att fortsätta förvalta restaurangen, följa säsongerna och sådant som känns självklart. Matmässigt ska vi inte uppfinna något hjul, det ska vara väldigt gott och alla ska hitta något, från fikagäster till de som bor över på hotellet och ska äta 4-rätters. Vi vill inte måla in oss i ett fine dining-hörn.

Hur känns omställningen att flytta till Skåne?
– Det känns som en långsiktig arbetsplats där vi vill stanna och bygga upp våra liv kring. Först var det som ett stort steg att göra det bara sådär pang boom. Men sen när vi fick frågan på riktigt i höstas sa vi bara ”vi kör”. Nu har vi så mycket mer tid med varandra. Vår dotter ska inte bo på restaurangen men hon ska kunna vara med här. Det är lugnare för själen att jobba så här, närmre naturen och skogen. Det känns i hela kroppen!

Ni bytte storstan mot landet för familjens skull. Hur tänker ni när det kommer till era anställda som också kanske kommer ha familj?
– Det är en förutsättning att vi har respekt för varandra och ens privatliv. Nu är vi på väg för att hämta vår dotter, och vi har redan en tjej i köket som har två döttrar. De är lite äldre hennes barn så idag kunde hon ta stängning. Schemat ska kunna vara flexibelt, det handlar om en långsiktighet för att alla ska vilja stanna och trivas på jobbet. Ska man orka och tycka det är roligt så måste man ha balans i allt.