Annons

Kocktävling för unga i Köpenhamn – så gick det för Sverige

zoom Jonas Lagerström och Astrid Wahlén
Jonas Lagerström och Astrid Wahlén
NYHETER. Köpenhamn intogs i veckan av unga kockar med stora tävlingsambitioner. De kom från Sverige, Nederländerna, Norge, Danmark, Finland och Baltikum. 15 kandidater tävlade om att vinna finalplatsen i den globala tävlingen som går av stapeln i Milano nästa år.
Annons

Senaste omgången vanns hela tävlingen av Jerome Calayag, som då var anställd kock på Portal i Stockholm.

– Det har verkligen betytt mycket för mig och gett möjligheter som att få åka utomlands och jobba med några av världens bästa kockar säger han som nu ligger i hårdträning inför VM med Kocklandslaget.

Men Calayag är inte den enda svenska vinnaren. Även skånska kocken Daniel Berlin har kammat hem tävlingen 2011.

En stor bonus med att tävla i San Pellegrino Young Chef är det nätverk som dessa unga kockar från hela världen och deras mentorer, ofta en lite mer senior kökschef från arbetsplatsen, skapar. Tävlande Astrid Wahlén, 20, var på plats i Köpenhamn tillsammans med sin mentor, Jonas Lagerström som äger Etoile med en stjärna i Guide Michelin.

– För mig är det en självklarhet att få vara med och bidra med mina erfarenheter och skapa möjligheter för den nya generationen att utvecklas. Astrid är verkligen ett ungt stjärnskott som redan nu visar stor integritet i sin matfilosofi och sin personlighet, säger han.

Lagerström har själv tävlat en hel del, bland annat i Årets Kock, som medlem i Svenska Kocklandslaget och Juniorkocklandslaget, och är även vinnare av tv-programmet Kockarnas Kamp 2020.

Dock är San Pellegrino Young Chef något friare i sitt upplägg än andra tävlingar. Kandidaterna får fem timmar på sig att laga upp och presentera en signaturrätt med vilka ingredienser som man själv väljer. En jury om fem personer, där kocken Tommy Myllymäki ingick, bedömer sedan rätterna utifrån tre kriterier: kreativitet, teknik och personligt uttryck.

När Jerome Calayag tävlade i regionfinalen i London 2019 så använde de flesta anka i sin signaturrätt, medan svensken lagade helt vegetariskt. Efter vinsten i Milano så märks det tydligt att allt fler väljer att jobba med grönsaker. ”Hållbarhet” var också ett ord som genomsyrade nästan alla kandidaters presentationer.

Astrid Wahlén tog steget längre. Hon lagade en helt vegansk ravioli på kikärtsvatten och fyllde den med svamp samt en tillhörande buljong.

– Jag är mycket nöjd med min insats. Jag har gett allt jag kunde, sa hon till Besöksliv efter att hennes rätt bedömts av juryn under tisdagen.

På kvällen samma dag var det dags för prisutdelning. Under pompa och ståt, och delvis i mörker då ett strömavbrott slagit ut all el i en del av Köpenhamn, förkunnades vinnaren. Det blev Jet Loos  som tävlade för Norge som knep förstaplatsen och som tävlar i globala finalen för regionen norra Europa där Sverige ingår.

– Det här är en viktig tävling och minst lika mycket värt för kockarna bara att få komma hit och träffa andra, se hur de jobbar och utbyta erfarenheter, säger jurymedlemmen Tommy Myllymäki, från restaurang Aira och även juryordförande för Årets Kock.

Han delade också med sig av sin egna tävlingserfarenhet efter sina år med Bocuse d*or där han tagit både brons och silver i det som kallas Kock-VM i Lyon.

– Det är viktigt att inte glömma bort att ha kul när man tävlar.

En sista dubbelfråga till dig Astrid: Hade du kul – och kommer du att tävla igen?

– Jag hade superkul under tävlingen och det var en sådan lärorik upplevelse. Min tanke är nu att tävla i Årets Unga Kock här i Sverige.

Läs mer om Jerome Calayag