Annons

Kolmården laddar för mysrys

zoom Kolmården har uppmärksammat Halloween sedan 2012.  Foto: Adrian Pehrson
Kolmården har uppmärksammat Halloween sedan 2012. Foto: Adrian Pehrson
NYHETER. Kolmården storsatsar på årets Halloweenfirande och hoppas locka över 90 000 besökare. Snart smyckas parken med 4000 pumpor och 200 skelett för att skapa mysrysig stämning för hela familjen.
Annons

Halloween har firats sedan 2012 på Kolmården och är numera en viktig säsong som sträcker sig från den 5 oktober till den 10 november. I år presenteras fem nyheter – bland annat Drakskogen med eldsprutande drakar och Spökstaden där det bor snälla spöken som älskar lek och bus.  

– Om man jämför med hur vi började fira Halloween 2012 så har det hänt väldigt mycket, säger Linn Bruhammar, projektledare för tematiserade säsonger. 

Hon och hennes team har arbetat med att utveckla årets Halloween sedan i våras. 

– Varje område har sin unika saga, som växer för varje år. Ett exempel är återkomsten för Kråkhärskarinnan, som för med sig kraxande kråkor och ett djupare mörker i parkens dekor. 

Dekorteam och aktörer har anställts

Nu går arbetet in i en intensiv fas där all dekor ska byggas upp och parken ska dekoreras. Ett dekorteam på 20 personer har anställts, liksom 60 aktörer som ska arbeta som gastar och andra varelser runt om i parken och inne i skräckhusen. För de allra modigaste finns hela tre skräckupplevelser: Hospitalet, Bakgården och Värdshuset. Som vanligt är Bamses Värld helt spökfritt.  

-Vi vänder oss till hela familjen och jobbar för att det ska finnas områden för alla åldrar här under Halloween. Det är läskigt på sina håll men också snällt och busigt. 

Teman viktiga för Kolmården

De tematiserade säsongerna är viktiga för Kolmården, inte minst för att erbjuda gäster flera tillfällen att besöka parken under året. 

Målet i år är att locka över 90 000 besökare, berättar Linn Bruhammar, vilket är aningen lägre än rekordåret 2022, efter pandemin, då det kom strax över 100 000 gäster till Halloween.

När den sista marschallen har slocknat och det blir dags att plocka ned alla pumpor och skelett är det dags för nästa stora begivenhet i parken.

– Vår sagojul startar den 30 november och i år har vi fokus på vår tomte och att hans släde har landat hos oss på Kolmården. Vi utvecklar också isbanan i Bamses värld med aktiviteter där tillsammans med Bamse. 

Hur är det att jobba med tematiserade säsonger?

– Det är otroligt kul! Vi är ett stort team och många avdelningar som arbetar tillsammans med att skapa stämningen i parken under hela året. Vi ser så mycket fram emot att få välkomna våra gäster nu.

Läs gärna vår tidigare intervju med vd på Kolmården om besöksrekord under högtider