Stockholm Gastronomy Conferences syfte är att fånga upp aktuell forskning och debatt om gastronomi runt om i Europa och att stärka gastronomins akademiska och politiska status.
– Gastronomi kan angripas från så många olika vinklar, som exempelvis psykologiskt, medicinskt och företagsekonomiskt. Vi vill samla olika perspektiv på gastronomi och diskutera allt ifrån matens historia, maten kopplad till hälsa och medicin, matens estetik, maten som konstart och varför viss mat smakar gott, till ämnen som hur arbetsvillkoren ser ut i köket på en Michelinkrog, säger Per Olof Berg, preses i Måltidsakademien och ordförande för konferensen.
Den internationella konferensen hålls den 23–26 november och beräknas få 300–500 gäster. Den anordnas av Måltidsakademin, Gastronomiska Akademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien tillsammans med Europeiska och Internationella Gastronomiska Akademier.
– I programmet ingår rena forskningsteman, men också sessioner kring viktiga policyfrågor kring mat, måltider och gastronomi av betydelse för beslutsfattare inom näringsliv och politik, säger Per Olof Berg.
Uppmanas ge förslag till ämnen
Enskilda grupper, forsknings- eller policynätverk uppmanas att föreslå olika spår och ge förslag till innehåll. Bidragen behandlas av konferensens Honorary Advisory Board som består av en samling namnkunniga professorer från olika universitet och ordföranden för gastronomiska akademier runtom i världen.
– Vi vill att förslagen på ämnen ska komma från existerande nätverk och få möjligheten att träffas under konferensen för att diskutera de olika ämnena, som annars är väldigt fragmenterade. I dag finns inget internationellt forum för att jämföra de olika insikterna och komma samman över disciplingränserna. Det här blir en mötesplats där vi kan uppdatera oss brett inom forskningen, säger Per Olof Berg.
Inga pekpinnar
Hållbarhetsfrågan genomsyrar det mesta i vårt samhälle i dag och självklart har maten en central del. Per Olof Berg tycker dock att det är viktigt att inte komma med några pekpinnar utan vill i stället få människor att självmant välja de bästa hållbara alternativen.
– Nyttig och hållbar mat är en grundläggande hygienfaktor inom gastronomin, men det finns gränser på hur mycket ideologi man kan pressa på människor. I slutänden är det den enskilda människans egna val. Där anser vi att det bästa sättet att få så många som möjligt att välja njutbara måltider, där maten självklart är både säker, nyttig och hållbar, är att den smakar bra.
Europas gastronomiska huvudstad
Idén till konferensen kom för cirka ett år sedan då Måltidsakademien tillsammans med Gastronomiska Akademin, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien och Folkets Hus och Parker, tog initiativet till projektet Sveriges Landskapsmåltider.
– Stockholm blev även utsedd till Europas gastronomiska huvudstad 2023 av Den Europeiska Gastronomiska Akademien och då beslutade vi oss för att hålla den här konferensen, säger Per Olof Berg.
Internationell gemenskap
Per Olof Berg önskar att konferensen ska fortsätta hållas och att nästa europeiska gastronomiska huvudstad tar över stafettpinnen.
– Vi ser det här som första steget i en mobilisering på bred front som förhoppningsvis leder till en ökad internationell samverkan inom strategiskt viktiga forsknings- och politikområden. Vi hoppas helt enkelt att nästa gastronomiska huvudstad tar över de diskussioner som vi får i gång i år så att vi får en internationell gemenskap där vi kan fortsätta att utvecklas över disciplingränserna.
Nästa års europeiska gastronomiska huvudstad utses under våren.