Annons

Konstnärer från 13 länder skapar Icehotel 35

zoom Marie Herrey, foto: Rebecca Lundh
Marie Herrey, foto: Rebecca Lundh
NYHETER. Icehotel fyller 35 år och firar med överraskningar och nytt tema på isbaren. I november samlas 27 konstnärer från 13 länder för att skapa säsongens konstsviter och salar.
Annons

Varje vinter skapas Icehotel i Jukkasjärvi i ny tappning av konstnärer och kreatörer från hela världen. Den internationella designtävlingen lockar mängder av deltagare och i år fick juryn in 114 ansökningar från totalt 194 konstnärer från 40 länder.

– Många av bidragen är helt fantastiska och det är väldigt roligt att få vara med i den här processen. Det är inget lätt jobb för juryn, men de har lyckats få till en väldigt fin mix av spektakulärt, vackert och kulturellt. Jag ser redan fram emot att få dela med oss av det som konstnärerna kommer att skapa, säger Marie Herrey, vd på Icehotel.

Invigning med Luciafirande

Bygget av den säsongsöppna delen av Icehotel påbörjas så snart snön har lagt sig i mitten av november. Då samlas konstnärerna för att tillsammans med olika team designa det 2 800 kvadratmeter stora säsongshotellet av snö och is från Torne älv. Under några intensiva veckor skapas tolv olika konstsviter, en pelarsal och en ceremonisal. Den 13 december är det invigning.

– Det finns tre dagar på året som jag älskar allra mest här på Icehotel. Den ena är när vi får se alla tävlingsbidrag, den andra är när vi får välkomna konstnärerna på plats. Den tredje höjdpunkten är invigningsdagen när vi öppnar upp hotellet för gästerna. I år kommer vi dessutom att kombinera det med Lucia vilket alltid är väldigt uppskattat av både våra svenska och utländska gäster, säger Marie Herrey.

Världskändis bakom nya isbaren

I år fyller Icehotel 35 år och det kommer att firas med massor av överraskningar för gästerna. Utemiljön med Istorget kommer också att få nya installationer och isbaren i den permanenta delen av hotellet får ett nytt tema.

– Isbaren kommer att skapas i samarbete med en världskänd svensk icke-konstnär. Mer än så kan jag inte säga just nu, men det ska bli jättespännande att se resultatet, säger Marie Herrey.

Konsten som syns på bilden ovan: ”Whoops Wrong Room!!” av AnnaSofia Mååg, ”Zig and Zag” av Nicolas Triboulot samt ”Ice Kiln” av Jaeyual Lee och Daeho Lee – tre  bidrag som förvandlas till konstsviter på Icehotel 35.