–Jag tror att det kommer fler konkurser den närmaste tiden. Många är på bristningsgränsen, säger förre ägaren Thomas Bäcklund.
Hotell Pausa i skånska Klippan är ett av de drygt 100 företag i besöksnäringen som gått i konkurs hittills i år. I februari ökade konkurserna i branschen kraftigt jämfört med samma månad i fjol.
– Det är tragiskt och ett misslyckande. Jag och min fru har inte kunnat ta ut några löner det senaste året, säger Thomas Bäcklund.
Tillsammans med hustrun Elin har han drivit hotell Pausa sedan det öppnade i 2019. På Klippans enda hotell fanns Spa, restaurang och pub.
– För ett år sedan gick det jättebra, säger han.
När pandemin kom blev det tvärstopp och intäkterna sinade. Hotellet begärde anstånd med skatteinbetalningen.
– Handläggningen drog ut på tiden och skatterna gick till indrivning. Därför fick vi avslag på ansökan om omställningsstöd. Det blev ett moment 22, säger Thomas Bäcklund.
Tio anställda fick gå eftersom det inte heller blev några pengar till korttidsarbete.
– Om vi kunnat få stöd hade vi överlevt, säger han.
När de nya restriktionerna kom i slutet av hösten och julbordsgästerna försvann höll det inte längre. Hotell Pausas konkurs var ett faktum i slutet av januari.
Har inte sökt bidrag
I början av året stängde lunchrestaurangen Mynta & Meliss på Sundsta Säteri utanför Norrtälje sedan bolaget bakom begärts i konkurs. Stället drevs av den prisbelönta konditorn Therese Baalack, som även har hand om restaurangen En liten smula på landet. Där fortsätter verksamheten som vanligt, enligt henne.
– Det finns ingen bärkraft i att driva en lunchrestaurang mellan december och april, säger hon.
Folkrace, golf och jakt är några av aktiviteter som Sundsta Säteri lockar besökare med. Verksamheterna ligger i olika bolag.
– Vi har inte sökt bidrag. Där finns det alltid ett ”men”, säger hon.
Restriktionerna blev dödsstöten
Den största konkursen i besöksnäringen hittills i år berör tre restauranger i Varberg: Bruket, Verket och Nestet. Alla tre ingår i Varbergsgruppen som nu försatts i konkurs. Bolaget startades av fastighetsägaren Claes Dahlgren tillsammans med Varbergskrögaren Mattias Svensson. Som mest jobbade 45 personer i Varbergsgruppens restauranger där det tidigare även ingick en vinbar.
– För ett år sedan var vårt stora problem hur vi skulle hitta extrapersonal, säger Claes Dahlgren.
Restaurangen Bruket, som var kärnan i verksamheten, har riktat sig främst till företagskunder. När näringslivet ställde in mötesverksamheten blev det ett hårt slag.
Varbergsgruppen har inte kunnat utnyttja statliga stöd i någon större omfattning, enligt Claes Dahlgren.
– För att kunna hålla öppet måste vi ha personal. Vi har tappat intäkter men lönekostnaden är densamma.
Liksom många i branschen såg han ett hopp när smittan avtog under hösten.
– När restriktionerna kom den 11 november försvann alla. Det blev dödsstöten för Varbergsgruppen, säger han.