För ett år sedan gav regeringen Livsmedelsverket i uppdrag att undersöka vad som skulle krävas för att kunna införa obligatorisk ursprungsmärkning av kött och fisk på restauranger i Sverige.
– Med bättre informerade konsumenter kan fler agera efter vad man tycker känns rätt och riktigt. Ursprungsmärkning av kött är ett bra sätt att ge information om den mat som hamnar på tallriken, sa dåvarande konsumentminister Per Bolund i en kommentar.
Efter att arbetet redovisats i slutet av 2018 gav regeringen i somras klartecken till Livsmedelsverket att gå vidare och att ta fram underlag för en svensk anmälan om nationella bestämmelser till EU-kommissionen.
Visita, som företräder restaurangbranschen, håller med om att det är positivt att konsumenter får information om råvarornas ursprung på restauranger, men menar att ett krav på skriftlig märkning skulle innebära ytterligare krångel för krögarna.
– Det skulle bli väldigt krångligt och kosta tid och pengar för restaurangerna. Att ändra i tryckta menyer på restaurangen, på webben och så vidare när man ändrar ursprunget på olika råvaror innebär förstås en närmast ohanterlig administration, säger Stefan Lundin, chefsjurist på Visita.
Stefan Lundin drar en parallell till information kring allergener på restaurang.
– När det gäller allergener är det tillräckligt att restaurangerna ger gästerna muntlig information, det är svårt att förstå varför det inte skulle vara tillräckligt när det gäller ursprunget på maten.
Vill restauranggäster ha information om köttets eller fiskens ursprung är det bara att fråga, menar Stefan Lundin.
– Det är bra om gäster frågar om ursprunget, då får de också uppdaterad och korrekt information i det enskilda fallet. Visita har ju också en policy om just sådan muntlig ursprungsinformation som vi uppmuntrar medlemsföretagen att följa, avslutar Stefan Lundin.
Livsmedelsverkets uppdrag ska redovisas i december 2020.