I dagarna väntas Folkhälsomyndigheten gå ut med rekommendationer för sommarresandet och en som håller andan är Peter Jansson, tf vd på SCR Svensk Camping, branschorganisation för landets campinganläggningar.
– Det absolut bästa för branschen hade såklart varit att släppa restiden fri, men det kanske inte är rimligt givet situationen och vi har respekt för expertisen, säger Peter Jansson.
Hur har läget varit för anläggningarna med nuvarande restriktioner?
– Det vi kan se redan nu är att vissa regioner har drabbats hårt beläggningsmässigt, medan andra inte känt av det lika mycket. I Norrlandsregionerna och på Gotland och Öland ställer avstånden och resesättet till det. Sedan har vi även exempel där det istället gått bättre än väntat – som i visa storstadsregioner där invånarna nu väljer att semestra på hemmaplan. De flesta i södra Sverige har några campingplatser att välja på inom två timmars radie.
Vilka anpassningar har era medlemmar behövt göra hittills?
– Läget är som sagt väldigt varierande landet. Norra Bohuslän och i princip hela gränsområdet ända upp till Norrbotten har drabbats då tillströmningen av norska turister har uteblivit. Generellt kan vi se att våra medlemmar är försiktigare med ny- och sommaranställningar och att det finns en oro för att dra på sig för mycket kostnader inför sommaren. Utöver det har anpassningar gjorts i restauranger, butiker och reception för att kunna hålla avstånd och följa rekommendationerna.
Skulle du säga att camping är ett ”coronavänligt” semesteralternativ?
– Absolut! Du reser i egen bil och du har ditt boende med dig. De mer moderna husvagnarna och husbilarna har ofta både toalett och dusch vilket gör att gästerna inte är lika beroende av serviceanläggning. På en camping är du utomhus och har stora ytor att röra dig på. Standarden är fyra meter mellan varje campingenhet.
Hur ser din sommardröm ut?
– Jag hoppas på en fantastisk vädersommar, att Covid-19 ebbar ut och att Folkhälsomyndigheten utökar restiden i restriktionerna. En stor önskan är också att Norge öppnar upp så att norrmännen kan semestra i Sverige.
Otydligheten frustrerande
Jonas Hemming driver Slite Strandby på Gotland. Ett negativt besked om resandet kommer att innebära att han förlorar 70 procent av sommarens bokningar.
– Vi har ganska mycket bokat inför industrisemestern, men många av de som skulle slutbetalat nu vill avvakta beskedet. Vidhåller man två timmars bilresa så blir det ingen sommar på Gotland, säger Jonas Hemming.
Då får Slite Stugby och andra campinganläggningar på ön hålla till godo med de 60 000 gotlänningar som finns, samt de sommargäster som han tror ändå kommer att ta sig till ön.
Mest frustrerande för honom som företagare har varit ”otydligheten” från myndigheterna.
– Vi vet fortfarande inte om vi kommer att få ha en sommarsäsong eller inte. Först sa man att det blir semester i Sverige, vilket kunde vara positivt för oss, sedan kom restriktionerna om max två timmars bilresande, vilket innebar att man inte kan komma till Gotland. Men vi måste fortfarande förbereda anläggningarna.