Hittills har restauranger i Eskilstuna kunnat söka tillstånd för uteservering mellan första april och sista september. Men 2015 började en grupp krögare i centrum uppvakta kommunen för att få tillstånd till servering året runt utomhus.
I fjol gav kommunen klartecken efter att en motion från liberalerna röstats igenom i fullmäktige.
Glögg ute på vintern
Redan nu har restaurangägarna möjlighet att söka tillstånd till en längre säsong i höst.
Akropolis är en av de restauranger som funderar på att utnyttja möjligheten till förlängd säsong. Restaurangen ligger i Eskilstunas krogstråk vid Fristadstorget och har idag 64 uteplatser under sommarsäsongen.
– Jag tänker köra som vanligt i sommar så får vi se i höst. Kanske man kan ta en glögg på uteserveringen, säger Zoran Ostojic.
Akropolis har nyligen rustat upp restaurangen och att anpassa uteserveringen för åretruntbruk kräver ytterligare investeringar.
– Vi måste förstärka taket och ha mer inglasat, säger han.
Zoran Ostojic har ännu inte sett detaljerna i de nya reglerna.
– Alla avvaktar tills vi har kollat vad som gäller, säger han.
För att få godkänt måste uteserveringens konstruktion vara så stabil att den tål snö och blåst, enligt kommunens riktlinjer. För inglasade uterum krävs dessutom bygglov.
Möjligheten att ha uteservering året om är än så länge på prov. Om reglerna ska permanentas krävs ett nytt beslut från kommunen. Osäkerheten kan bidra till att restauranger avvaktar med att göra större investeringar.
Inga ansökningar ännu
För handläggningen av tillståndet tar polisen ut 700 kronor och kommunen lägger på drygt 2 kronor om dagen. Skillnaden mellan åretruntöppet och delar av året stannar alltså vid några hundra kronor.
Ansökan om att bedriva uteservering hanteras av polisen, som i sin tur hämtar in yttrande från kommunen.
Hos Eskilstuna kommun har det hittills inte kommit in någon ansökan om uteservering året runt, enligt handläggaren Lena Hollås.
– De som kommit in är till och med september, säger hon.
För det den som driver restaurang finns nu två möjligheter: antingen söker man för hela året eller för en valfri, kortare period.
– Vi räknar med att de flesta kommer att göra som tidigare, säger Lena Hollås.
Eskilstuna är en av flera orter som hängt på trenden med uteservering året runt. När förslaget togs fram på politisk nivå förra året framhölls Stockholm och flera skidorter som förebild.
Mer levande stadsmiljö
Ett annat skäl var att det skulle bidra till ”en mer levande stadsmiljö och ökad trevnad”.
Restaurangägarna och politikerna som drev frågan ansåg att det uteserveringar skulle öka tryggheten och minska buslivet i området. Med möjlighet till åretruntöppet skulle restaurangerna dessutom slippa jobb med att plocka ner tillfälliga konstruktioner och flytta möbler.